Zwangerschapsdiabetes

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes betekent dat tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedsuikerwaarden worden vastgesteld. Tijdens elke gezonde zwangerschap produceert de placenta (de moederkoek) vele hormonen die de baby helpen ontwikkelen. Diezelfde hormonen hebben echter ook een keerzijde: ze verhinderen in zekere mate de werking van de insuline waardoor er plots veel meer insuline nodig is. De cellen die insuline produceren in de pancreas kunnen de toegenomen vraag naar insuline niet volgen. Daardoor kunnen de weefsels de suiker niet meer vlot opnemen en stapelt die zich sneller op in het bloed. Er ontstaat zwangerschapsdiabetes.

Behandeling

Zwangerschapsdiabetes verloopt heel vaak zonder symptomen, maar toch is een strikte opvolging en behandeling noodzakelijk om het risico op verwikkelingen voor moeder en kind te beperken. De behandeling bestaat uit gezonde voeding, beweging en indien nodig ook insuline. 

Wat na zwangerschapsdiabetes?

Net na je bevalling zullen de bloedsuikerwaarden weer normaal worden. Weet wel dat zwangerschapsdiabetes een belangrijk alarmsignaal van je lichaam is. Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt namelijk in de jaren na de bevalling blijvende diabetes. Dit voorkomen kan door een gezond gewicht en een gezonde, actieve levensstijl aan te houden. Daarnaast wordt een jaarlijkse controle van de bloedsuikerwaarden bij de huisarts aanbevolen.

Om dit te stimuleren startte de Vlaamse Diabetes Vereniging in 2009 samen met de Vlaamse overheid het project Zoet Zwanger. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen zich voor dit project registreren en een jaarlijkse uitnodiging voor een bezoek bij de huisarts ontvangen. Heb je zwangerschapsdiabetes (gehad), spreek dan over het project en de registratie met je gynaecoloog en/of het diabetesteam in het ziekenhuis.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages