Bereid je voor op je bevalling met sessies in het zwembad

prenataal zwemmen

Er bestaan verschillende manieren om je voor te bereiden op je bevalling, zoals bijvoorbeeld yoga of sofrologie. Als je sportief bent en van water houdt, is prenataal zwemmen misschien iets voor jou. Ontdek hier hoe je je kan voorbereiden op je bevalling met sessies in het zwembad.

Deze sessies in het zwembad zijn geschikt voor alle zwangere vrouwen, tenzij anders aangegeven door je gynaecoloog of verloskundige. Ze worden ook georganiseerd door verloskundigen zelf, zowel gebonden aan de kraamkliniek als particulieren, of door sportverenigingen. Met deze sessies bereid je je voor op je bevalling door oefeningen te doen in het water. Het heeft echter niets te maken met bevallen in water!

Je werkt aan verschillende punten die van pas zullen komen tijdens de bevalling, welke methode van bevallen je ook kiest. Je kan deze cursussen volgen vanaf de 4e maand van de zwangerschap, soms zelfs al eerder, tot de dag van de geboorte. Meestal worden ze gegeven in kleinere zwembaden met een watertemperatuur tussen de 30 en 34°C en duren ze ongeveer een uurtje. Het zijn groepssessies, dus je leert er meteen ook andere moeders kennen.

Wat zijn de voordelen van prenataal zwemmen?

Het voordeel van je voorbereiden op de bevalling door oefeningen te doen in het zwembad, is dat het een goede manier is om te blijven bewegen zonder je lichaam te overbelasten. Als je zwanger bent, vooral in het laatste trimester, kan het deugd doen om al dat extra gewicht even minder te voelen. Geen trekkende gewrichten meer, geen zware maag of pijnlijke rug.

Tijdens deze sessies leer je stretchen, je spieren versterken en werken aan je ademhaling. Maar het is ook een moment van ontspanning. De oefeningen worden zachtjes uitgevoerd, zonder risico dat je je bezeert. Zo zijn er ook oefeningen waarbij je je op het water laat drijven en wiegt op de muziek of de woorden van de vroedvrouw. Deze onderdompeling in het water heeft een ongelooflijk rustgevend effect. Zo kom je komt volledig ontspannen uit deze sessies en ben je vaak ook even verlost van de pijn die zwangerschap kan veroorzaken zoals lage rugpijn of zware benen.

Heb je zin gekregen in zulke sessies in het zwembad om je voor te bereiden op je bevalling? Praat met je arts zodat hij/zij een certificaat van geschiktheid kan afgeven dat je nodig hebt om aan deze sessies deel te nemen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages