Wat is de combinatietest?

Wat is de combinatietest?

Tijdens je zwangerschap onderga je een aantal bloedafnames en testen.  Eén daarvan is de combinatietest, een combinatie van 2 onderzoeken om de risico’s naar het syndroom van Down of trisomie 21 op te sporen. Wat deze test precies inhoudt en hoe hij werkt? Hieronder vind je alles wat je moet weten.

Wat is de combinatietest?

Voor het uitvoeren van een combinatietest volstaat een bloedstaal uit het 1e of 2e trimester van de zwangerschap (tussen de 11e en de 14e week). De combinatietest combineert een analyse van dit staal met de nekplooimeting en een risicometing op basis van je leeftijd. Op basis daarvan wordt het risico op trisomie 21, beter bekend als het syndroom van Down, berekend.

Is de combinatietest verplicht?

Helemaal niet. De combinatietest wordt aangeboden aan alle zwangere vrouwen, maar is niet verplicht. Nadat je door je verloskundige of gynaecoloog op de hoogte bent gesteld van deze test, heb je het volste recht om deze te weigeren.

Is de combinatietest betrouwbaar?

Ja... en nee! De combinatietest geeft je enkel een idee van de kans dat je kind drager is van het syndroom van Down. De resultaten zijn echter geen exacte wetenschap want een combinatietest stelt geen diagnose. Het is dus niet onmogelijk dat uit de test blijkt dat je een vergroot risico loopt, terwijl je baby toch het syndroom van Down niet heeft.

De combinatietest aanvullen met andere tests

Als de resultaten van de combinatietest een verhoogd risico aangeven, worden de resultaten vergeleken met de echo’s van het eerste trimester, waar de nekplooimeting werd berekend en andere metingen werden uitgevoerd (bijvoorbeeld de lengteas van het lichaam van de baby). Bij een abnormale nekplooi en een slecht resultaat van de combinatietest word je doorverwezen voor verder onderzoek. Mogelijk onderga je dan de NIPT-test, vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Alleen de vruchtwaterpunctie of de navelstrengpunctie, een afname van bloed uit de navelstreng, kan met zekerheid bepalen of je kind het syndroom van Down heeft.

Wat de resultaten van de combinatietest ook zijn, aarzel niet om ze met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages