Welke labocontroles zijn er?

Bij het begin van je zwangerschap zal de gynaecoloog je een volledig bloedonderzoek voorschrijven om zo een zicht te krijgen op je algemene gezondheidstoestand. 

Dit bloedonderzoek bevat onder meer: 

  • een bepaling van je bloedgroep
  • een opsporing van onregelmatige agglutininen in het bloed, zelfs indien je bloedgroep positief (Rh+) is (is je bloedgroep negatief (Rh-), dan wordt dit maandelijks gecontroleerd)
  • een serodiagnose van rubella, cytomegalievirus en toxoplasmose (indien je niet geïmmuniseerd bent, worden cytomegalovirus en toxoplasmose elke maand gecontroleerd)
  • een opsporing van hepatitis-B
  • een diagnose van syfilis, hiv-test

Ook de triple test wordt uitgevoerd in het eerste trimester van je zwangerschap (tussen de 11de en de 14de week). Deze onderzoekt hoe groot of hoe klein het risico is op een open ruggetje of een mongooltje. Als deze test abnormaal verhoogd is, wordt een vruchtwaterpunctie voorgesteld. Maandelijks wordt gecontroleerd of er suiker of albumine in de urine aanwezig is. Er wordt ook gecontroleerd of er tekenen zijn van een recente infectie van de urinewegen. 

In de 6de zwangerschapsmaand zal men je een bloedtest voorstellen om eventuele bloedarmoede (ijzertekort) op te sporen. Om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten wordt de dosering van je bloedsuikerspiegel gemeten, een uur na inname van 50 gram glucose. Had je vroeger vaak urineweginfecties, dan wordt nu ook een cytobacteriologisch onderzoek van de urine gedaan.

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages