Zwangerschap: wanneer kan de vader de baby voelen bewegen?

Zwangerschap: wanneer kan de vader de baby voelen bewegen?

Voor een mama is het een heuglijk moment als ze eindelijk haar kleine baby voelt bewegen in haar buik! In het begin, vanaf vier of vijf maanden zwangerschap, voelt het als kleine golfjes. Daarna kan ze de baby in haar buik steeds duidelijker voelen kronkelen.

Maar hoe zit het met de vader? Het kan voor hem soms frustrerend zijn om die opwinding niet meteen te kunnen delen. En als papa wil je uiteraard ook een band met je kind, wil je met hem communiceren. Gelukkig kan dat. Natuurlijk moet je als papa nog een paar weken moeten wachten voordat je de bewegingen van de baby kan voelen, maar het is sowieso een magisch moment als je dan eindelijk zijn kleine schopjes opmerkt.

Wat te doen als de baby minder actief is?

Als vader kun je je baby voor het eerst voelen bewegen rond 20 weken zwangerschap (het kan ook eerder of later zijn). Dat hangt echter af van hoe actief je baby is en misschien moet je dus geduld hebben. Toch zijn er een paar zaken die je kan proberen.

Op een rustig moment kan je je hand plat op de buik leggen en lichtjes drukken om de baby te "roepen". Hij kan dan reageren door je een tikje te geven of door van positie te veranderen. Mama kan je ook laten weten wanneer de baby actief is, zodat je meer kans hebt om zijn bewegingen op te pikken.

Haptonomie om met je baby te communiceren

Om als jonge ouder tijdens de zwangerschap een unieke band met je kind op te bouwen, kan haptonomie interessant zijn. Het is een nuttige voorbereiding op de bevalling, maar het zorgt er ook voor dat zowel moeder als vader met de baby kan communiceren.

Hoe gaat een haptonomiesessie in zijn werk? Deze lichaamsgerichte therapie bestaat uit het opleggen van handen op een bepaalde manier om de baby te roepen en uit te nodigen om te communiceren. Je baby is namelijk al gevoelig voor uitwendig contact. Hij is in staat bewegingen, druk, warmte of trillingen waar te nemen en daarop te reageren.

De vader kan met behulp van haptonomie een sentimentele band met zijn baby scheppen, terwijl hij de basisbeginselen leert om de mama op de dag van de geboorte te ondersteunen. Het is een geweldige manier om betrokken te raken.

Wanneer hoort de baby papa's stem?

Vanaf de vijfde of zesde maand van de zwangerschap begint de foetus geluiden van buitenaf te horen: verschillende stemmen, muziek, omgevingsgeluiden ... Dit is dus het ideale moment om tegen de baby te gaan praten als papa want vanaf nu kan hij je horen.

Aarzel dus niet als papa om tegen je baby te praten, slaapliedjes voor hem te zingen of je favoriete muziek af te spelen.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages