Que
favorieten
Wat te eten tijdens de zwangerschap?

Wat moet je eten?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 28/03/2024

Hoe ziet je dieet eruit als zwangere mama? Wat moet je eten? Heel eenvoudig: een beetje van alles!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Vlees, vis, gevogelte en eieren

Je organisme heeft nood aan 25% meer eiwitten, omdat die een grote rol spelen in de aanmaak van weefsels. Naast melk, yoghurt en kazen, zijn er een hoop andere voedingsstoffen waarin je eiwitten terugvindt:

  • vlees: rundvlees, kalf, paard, bij voorkeur goed gebakken.
  • magere vissoorten: tong, kabeljauw, koolvis, schelvis.
  • gevogelte: kip, kalkoen, piepkuiken, parelhoen.
  • eieren: bij voorkeur gekookt en met mate.

Melkproducten

Je behoefte aan calcium verdubbelt door de vorming van het skelet en de tanden van je baby. Melkproducten leveren die extra calcium die je nu nodig hebt.

Eet of drink daarom elke dag:

  • magere of halfvolle melk: magere melk doet je minder verdikken en biedt je toch dezelfde hoeveelheid calcium. Opgepast: magere melk bevat niet meer vitamine A, B en D. Karnemelk, een favoriet bij dieetprogramma’s, bevat de helft minder calcium.
  • kaas: kaas is goed in bijna al zijn vormen. Plattekaas, harde of zachte kazen, gruyère, gouda, emmentaler en parmezaan zijn het rijkst aan calcium maar bevatten ook de meeste vetten. Vermijd gefermenteerde kazen en kazen op basis van ongepasteuriseerde melk om elk risico op listeriosis te vermijden.

Geen zin in melk

Maakt het idee om melk te drinken je misselijk? Eet dan kazen, yoghurt en andere bereidingen op basis van melk. Wees wel voorzichtig met hun vetgehalte, want dat kan sterk variëren.

Oliën en vetten

Een evenwichtige voeding bevat ook vetstoffen. Gebruik ze met mate om te voorkomen dat je te veel verdikt.

  • Kies vooral voor niet-verhitte vetten: ongezouten verse boter, 'zuivere' plantaardige oliën zoals olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie, maïsolie en vooral licht verteerbare margarines.
  • Vermijd moeilijk verteerbare vetten: verzadigde vetten, reuzel en spekvetten, verhitte oliën, vette charcuterie, gefrituurde eetwaren zoals frietjes, chips, kroketten, gefrituurde vis of vlees.

Groenten en fruit

Eet dagelijks een portie groenten en fruit. Op die manier leg je een vitaminevoorraad aan die je zeer goed van pas zal komen tijdens het eerste levensjaar van je kindje. Ook je darmen zullen je dankbaar zijn: groenten en fruit verbeteren de doorgang en voorkomen constipatie.

Je vitaminemarkt:

  • vitamine A: peterselie, kolen, spinazie, sla, wortelen, tomaten.
  • vitamine B: tarwekiemen, droge groenten.
  • vitamine B9: foliumzuur. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Foliumzuur wordt ook voorgeschreven voor en tijdens de eerste weken van de zwangerschap om de kans op bepaalde afwijkingen te beperken. Praat er zeker over met je arts voor je aan een zwangerschap begint.
  • vitamine C: tomaten, peterselie, kolen, sinaasappel, pompelmoes, citroen, aalbessen, frambozen, aardbeien, kiwi, blauwe bessen.
  • vitamine D: levertraan, tarwekiemen.
  • vitamine E: tuinkers, sla, noten, amandelen.
  • vitamine K: groene sla, witte kool, spinazie.

Tips om zoveel mogelijk van de vitaminewaarden te behouden:

  • eet vers fruit meteen nadat het gewassen is.
  • laat je groenten niet te lang koken. Kies voor snellere kookmethoden, bijvoorbeeld in een bodempje water of met de stoomkoker.

Brood, zetmeel en granen

Zij leveren koolhydraten of langzame suikers en zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van je baby. Eet je elke dag een matige portie, dan zul je er niet van verdikken.

  • Brood: bruin of volkoren.
  • Deegwaren: volkoren of viergranenpasta.
  • Voorgekookte tarwe: zetmeelproduct vergelijkbaar met pasta en rijst, rijk aan vezels en bevorderlijk voor de darmflora.
  • Rijst: ongepelde rijst.
  • Droge groenten: linzen, bonen, erwten.
  • Aardappelen: gestoomd, in de schil.

Opgelet, bepaalde voedingselementen kunnen vergiftigingen veroorzaken

Mosselen en oesters, bijvoorbeeld. Je kan ze dus maar beter vermijden, zelfs tijdens het seizoen.
Schaal- en schelpdieren houden een risico in voor hepatitis.

Als je niet beschermd bent tegen toxoplasmose, is het absoluut af te raden om rauw of slecht doorbakken vlees te eten. Eet ook nooit groenten en fruit met aarderesten. Ze moeten met voldoende water gewassen worden. Gekookte groenten zijn zonder gevaar.