Zwangerschapsdiabetes: tips en recepten

Zwangerschapsdiabetes: tips en recepten

Wanneer je aan zwangerschapsdiabetes lijdt, wordt eten meteen een pak minder evident. Je moet een dieet volgen dat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft, en dat brengt heel wat extra planning met zich mee. Om je situatie wat makkelijker te maken, delen we enkele tips en lekkere, suikerarme recepten.

Volkoren granen

Volkoren granen bij de maaltijd zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Meer nog: ze verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Ze zitten boordevol vezels, zijn rijk aan vitaminen b en e en bevatten tal van mineralen (ijzer, magnesium, kalium, selenium en zink), essentiële vetzuren en andere bioactieve stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Bruine of wilde rijst, maïs, bulgur, quinoa, spelt, boekweit, gierst, volkorenpasta, volkorentarme en volkorenrogge zijn niet alleen gezonder en voedzamer, maar ook smaakvoller.

Lekkere, smaakvolle gerechten

Papillot van vis of gestoofde kip met groentencurry: er bestaan tal van lekkere koolhydraatarme maaltijden. Met (verse) kruiden kan je gerechten minder saai maken en je smaakpapillen prikkelen: knoflook, ui, sjalot, komijn, curry of kurkuma maken elke maaltijd smaakvoller!

Heerlijke desserten

Om de maaltijd af te sluiten, kun je platte kaas of natuuryoghurt mengen met ontbijtgranen of muesli zonder toegevoegde suiker of stukjes fruit. Dat zorgt voor extra knapperigheid en maakt je dessert minder saai.

En waarom eens geen vegetarische chocolademousse maken? 

  • 400 g zijdentofu
  • 170 g pure chocolade (minstens 70 % cacao)
  • 1 eetlepel agavesiroop

Smelt de chocolade in de magnetron en meng die vervolgens samen met de tofu en agavesiroop in een blender (tot je een luchtig mengsel hebt). Giet in de vormpjes en laat minstens twee uur afkoelen. Klaar!

Diabetesproof bakken

Vergeet aspartaam, dat is slecht voor de baby. Ook andere zoetstoffen worden afgeraden: het is beter om het suikergehalte in je recepten met minstens de helft te verminderen dan om zoetstoffen te gebruiken! Geef bij recepten die toch suiker bevatten de voorkeur aan ongeraffineerde rietsuiker of kokossuiker.  

Kies bij baksels voor volkorenmeel zonder gluten: kokos, rijst, lupine, kastanje ... Niet alleen suiker zorgt voor een stijgende bloedsuikerspiegel, ook gluten dragen hiertoe bij!

Suikerarme appeltaart:

  • 700 g geschilde en in dunne plakjes gesneden appels
  • 150 g verse roomkaas
  • 2 eieren
  • 8 cl ongezoete plantaardige melk (haver, amandel, soja ...)
  • 50 g kokosmeel
  • 20 g lupinemeel
  • 1 zakje glutenvrije gist
  • 20 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • snuifje zout

Klop de eieren met de suiker, de melk, de bloem en de verse kaas. Voeg de bloem, het zout en de gist toe en meng goed. Voeg de in schijfjes gesneden appel toe en roer opnieuw. Giet tot slot in een vorm en zet deze 40 minuten in de oven op 180°C. Deze appeltaart smaakt natuurlijk niet hetzelfde als het klassieke recept, maar is minstens even lekker! Als je dat wil, kan je de taart ook nog wat afkruiden met kaneel.

Evenwichtige snacks

Hoewel je er niet te veel van mag eten, is fruit een uitstekend idee als tussendoortje (let wel op met bananen en kersen, die bevatten veel suikers) maar ook noten, amandelen, cashewnoten, die zeer goed vullen en heerlijk zijn, ongezouten en natuurlijk, welteverstaan. Een ander alternatief: een portie (40 g) kaas, mmm.

Hou er ten slotte altijd rekening mee dat verschillende kleine maaltijden verdeeld over de dag beter zijn dan grotere maaltijden die ertoe kunnen leiden dat jouw bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Eet dus een tussendoortje in de voormiddag en een snack in de namiddag! En als je eens echt zin hebt om van je dieet af te wijken, laat je dan (uiteraard met mate) gaan aan het einde van de maaltijd en hou je suikerspiegel goed in de gaten. You got this!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages