Wanneer moet je stoppen met anticonceptie om zwanger te worden?

Wanneer stoppen met anticonceptie om zwanger te worden?

Je wil graag zwanger worden en daar ook niet te lang meer mee wachten? Dan vraag je je misschien af hoe je met je anticonceptie kunt stoppen en wanneer je dat het best doet. Je leest het allemaal hier.

Hoe ver van tevoren moet je stoppen met je anticonceptie? Op welke manier? Welk effect heeft het op je lichaam en vruchtbaarheid? Stoppen met anticonceptie kan veel vragen met zich meebrengen, vooral als je hormonale anticonceptie gebruikt. We hebben de belangrijkste info voor je verzameld.

Een medische check-up voor je gezinsuitbreiding

Het is een goed idee om je arts of gynaecoloog te raadplegen wanneer je aan je gezinsuitbreiding wil beginnen, nog voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt.

Een medisch onderzoek maakt het mogelijk je gezondheid grondig te controleren (bloedonderzoek, inentingen, voorzorgsmaatregelen, enz.) Je kan ook van de gelegenheid gebruikmaken om eventuele vragen over anticonceptie te stellen.

Het is ook een goed idee om je kinderwens met een deskundige te bespreken als je problemen hebt om zwanger te worden na het stoppen met anticonceptie.

Stoppen met de pil om zwanger te worden: wat je moet weten

Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt, ondergaat je lichaam tal van veranderingen. Daarom is het beter enkele voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je een kind wil krijgen en nog aan de pil bent.

Het is raadzaam te wachten met het stoppen met de pil tot het einde van je huidige strip, zodat je natuurlijke menstruatiecyclus kan doorgaan.

Wanneer je besluit met de pil te stoppen, wordt je lichaam niet van de ene dag op de andere weer normaal. Het duurt vaak enige tijd (dat verschilt van vrouw tot vrouw) voordat je eierstokken en baarmoeder weer volledig functioneel zijn.

De eisprong vindt niet altijd direct plaats na het stoppen met hormonale anticonceptie, maar het kan net zo goed wel meteen gebeuren. Het is ook mogelijk dat je cycli gedurende enige tijd onregelmatig blijven. Het is daarom moeilijk om je ovulatie op dit moment te berekenen.

Vraag je je af of je nog even moet wachten voordat je een baby probeert te krijgen? Sommige specialisten raden aan nog één à drie maanden te wachten tot je voortplantingssysteem weer normaal is. Het moet zijn natuurlijke functie weer kunnen opnemen, met regelmatige cycli en een goede dikte van het baarmoederslijmvlies, zodat het de baby kan verwelkomen zoals het hoort.

Niet alle vrouwen ovuleren echter op dezelfde manier na het stoppen met de pil en het kan meer of minder tijd kosten. 

Zwangerschap na het verwijderen van je intra-uteriene anticonceptie

Er zijn twee soorten intra-uteriene hulpmiddelen (IUD): het koperspiraaltje en het hormonale spiraaltje.

  • Het koperspiraaltje werkt alleen mechanisch. Het kan op elk moment door je gynaecoloog worden verwijderd. Omdat het geen hormonen bevat, kunnen je cycli snel worden hervat. In feite worden de cycli niet beïnvloed door het koperspiraaltje, aangezien de ovulatie niet door hormonen wordt verstoord.
  • Het hormonale spiraaltje wordt op dezelfde manier verwijderd. Maar omdat de hormonale behandeling het baarmoederslijmvlies doet slinken, moet je meestal enige tijd (enkele maanden) wachten voordat je baarmoeder weer geschikt is voor een embryo.  

Hoe lang duurt het voordat je zwanger wordt na het stoppen met anticonceptie?

Als een zwangerschap niet onmiddellijk na het stoppen van de anticonceptie optreedt, is dat normaal. Het duurt meestal tussen de zes maanden en een jaar om zwanger te worden. Als je echter al een jaar zonder succes probeert een kind te krijgen, aarzel dan niet om een specialist te raadplegen om enkele tests uit te voeren en de beste oplossing te vinden.

 

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages