Bebe refuse de faire la sieste 1
favorieten
Slaap bij pasgeborenen

Mijn baby doet geen dutjes


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Weigert je kindje dutjes ? Dan kan het zijn dat je lieve spruit niet moe is, terwijl jij dat natuurlijk wel bent… Maar moeten baby’s eigenlijk echt een dutje doen? En kan je een baby dwingen of houd je hem liever wakker, in de hoop op een goede nacht?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De slaap van je baby

Slapen is noodzakelijk voor de groei van kinderen en voor de ontwikkeling van hun zenuwstelsel. Terwijl baby’s slapen, scheiden ze het groeihormoon af, verwerken ze prikkels van overdag en bouwen ze hun geheugen op. Een goede nachtrust is dus cruciaal om te groeien, te leren en te herstellen van fysieke en nerveuze vermoeidheid. Goed slapen helpt kinderen in hun algemene ontwikkeling en is daarom essentieel.

Elk zijn ritme …

Tijdens de eerste levensjaren van je kindje varieert de slaap enorm. Tot de leeftijd van 3 maanden overheerst het zelfs zijn/ haar dag. Nadien neemt het geleidelijk af, tot je baby zo’n 2 jaar is. Dan is een dutje van 2 uur voldoende. Uiteraard verschilt de slaapbehoefte van kind tot kind: er zijn ‘kleine slapers’ die recupereren in 1 uur, en ‘grote slapers’, die 3 uur nodig hebben. Toch is een dutje tot de leeftijd van 3 jaar noodzakelijk. Vaak geeft je baby, na 3 of 4 jaar, zelf aan dat het mooi is geweest met de dutjes.

Waarom weigert je baby een dutje?

Door een dutje te weigeren, kan je kind verschillende dingen proberen uiten. Probeer hem/ haar te begrijpen en vol te houden, zelfs als het niet altijd gemakkelijk is! De mogelijke oorzaken?

  • Het moeilijk kunnen losmaken van de ouders
  • Een angst voor het donker
  • Je kindje wil bewijzen dat het geen baby meer is
  • Geen zin om te stoppen met spelen
  • Verzet tegen opgelegde regels
  • Zich laten gelden als een individu met een eigen karakter

Jonge kindjes voelen zelf nog niet aan dat ze naar bed moeten als ze moe zijn.

Dus het is aan jou om dat in hun plaats te doen.

Hoe help je baby om in slaap te vallen?

Je kunt een kind niet dwingen om te slapen, maar kan wel een handje helpen. Breng je baby naar de slaapkamer en maak duidelijk dat hij/ zij even mag uitrusten.  Stel je baby gerust ("je hoeft niet te slapen"), ga op bed liggen, vertel een verhaaltje met de knuffel, neem een boek of kijk naar foto's. Als je baby  echt slaap nodig heeft, zal je zien dat hij/ zij uiteindelijk in slaap valt.

Maar wat als ook dat niet lukt?

Misschien heeft je baby dan toch geen dutje meer nodig… Hoe je dat zeker weet? Probeer het 2 of 3 dagen uit. Is je baby aan het einde van de dag rustig en gaat hij/ zij naar bed zonder huilen of al te veel andere problemen? Dan kan je de dutjes zo goed als zeker schrappen. Als je kindje echter geïrriteerd of chagrijnig is, betekent dit dat de nacht niet volstaat om de batterijen op te laden en is een dutje nog steeds welkom. Je begrijpt het dus goed: geen dutje doen, is geen garantie voor een goede nachtrust.

Werk een systeem uit op maat van jouw kindje en alles komt goed.