Temps de sommeil selon l
favorieten
Slaap bij pasgeborenen

Slaapt mijn kindje genoeg ?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Baby’s hebben veel slaap nodig. Maar hoe weet je precies hoeveel? Meestal probeer je er halsstarrig voor te zorgen dat je kindje genoeg slaapt. Maar soms is ook dat niet genoeg. Misschien slaapt je baby overdag niet genoeg bij de onthaalouder of in de crèche? We helpen je hier even om de slaap van je kleintje te inventariseren.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Het aantal uren noodzakelijke slaap volgens de leeftijd van je baby

Vraag je je af of de nachten en dutjes van je kind wel genoeg zijn? Daar doe je goed aan. In een hectisch leven is het niet altijd gemakkelijk om je baby of peuter vroeg naar bed te brengen. Volgens verschillende studies krijgen de meeste kinderen vandaag de dag niet genoeg slaap. Toch is slaap net essentieel voor de ontwikkeling en het opnemen van nieuwe zaken, op elke leeftijd.

Maar hoeveel uren slaap heeft je kindje dan precies nodig? Hieronder vind je een gemiddelde:

 • 0 tot 2 maanden: 12 tot 18 uur
 • van 3 tot 11 maanden: 14 tot 15 uur
 • van 1 tot 3 jaar: 12 tot 14 uur
 • van 3 tot 5 jaar: 11 tot 13 uur
 • vanaf 5 jaar: 10 tot 11 uur

Het herkennen van tekenen van vermoeidheid bij je baby

De slaap van kinderen is soms moeilijk te regelen. De belangrijkste regel is om meteen in te grijpen als je kindje moe begint te worden.

Hier zijn een paar aanwijzingen:

 • in de ogen wrijven
 • chagrijnig worden
 • onrustig worden of juist heel kalm
 • gieren en brullen
 • de blik op oneindig
 • erg opgewonden worden en lachen om niets
 • om knuffels vragen

Tekenen van vermoeidheid variëren van kind tot kind, vooral als ze ouder worden. Door de gedragsveranderingen van je kind te observeren, leer je steeds makkelijker die tekenen van vermoeidheid te herkennen. Als je kindje huilt, is hij/ zij waarschijnlijk al te moe: kalmeer je baby in dat geval met een flesje, fopspeen of knuffel en breng hem/ haar rustig naar bed. Bij oudere kinderen kan je dit proberen met yoga, een verhaaltje of een wiegeliedje. Een bedritueel is echt een must! 

Wanneer heeft je baby te weinig slaap?

Natuurlijk zijn het aantal aanbevolen uren slaap slechts een indicatie: je baby kan een kleine of een grote slaper zijn. De kunst is om de tekenen van slaaptekort te detecteren en, indien nodig, de bedtijd of de duur van de dutjes aan te passen. Je kleintje zal het in elk geval moeilijk hebben om te slapen als hij of zij minder eetlust heeft, donkere kringen onder de ogen heeft, bijzonder prikkelbaar is, zich moeilijk kan concentreren op spelletjes of veel huilt overdag. In deze gevallen moet je kleintje weer leren slapen. Dat kan je doen door de slaaptijd te verlengen, bijvoorbeeld door wat vroeger naar bed te gaan ‘s avonds. Geen zorgen, er is nooit iets verloren!

Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap voor je baby ?

Op lange termijn kan een gebrek aan slaap bij een kind leiden tot verstoorde slaap... en zelfs tot een verkorte slaap! Dutjes worden korter, je kindje wordt heel vaak 's nachts wakker, of heel vroeg in de ochtend. Het is een vicieuze cirkel.

Slaapgebrek werkt ook in op het immuunsysteem: je kindje kan er kwetsbaarder voor worden voor virussen en ziekten. Is je baby’s slaappatroon niet optimaal? Praat dan even met je kinderarts en zoek samen naar een oplossing.