Sommeil
favorieten
Slaap bij pasgeborenen

Slapen wanneer hij het wilt


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Een pasgeboren baby slaapt heel veel. Hij wordt enkel wakker voor zijn dosis melk en zijn portie knuffels. Zijn slaapperiodes zijn echter kort, ze duren 3 tot 4 uur.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Naarmate hij groter wordt, worden zijn slaaptijden langer en minder talrijk en blijft hij langer wakker. Voor de meesten is er echter geen verschil tussen dag en nacht. Er bestaat geen wondermiddel, maar je kan hem wel het verschil tussen dag en nacht laten merken door hem overdag in het licht te laten slapen en ‘s nachts in het donker. Tegen de tijd dat baby’s 6 maanden worden en ongeveer 5 kg wegen, kunnen ze beter het onderscheid maken tussen dag en nacht. Tot groot plezier van de ouders die eindelijk terug langer kunnen slapen!

De rust van een baby hangt samen met de manier waarop je hem in bed legt. Als je hebt besloten om hem te slapen te leggen, wees dan vastberaden.

Een baby heeft het heel snel door als je aarzelt en zal hier dan ook handig op inspelen om zijn bedtijd toch nog ietsje te verlengen. Zorg dat hij gaat slapen in een rustige omgeving. Geef hem zelf ook de tijd om terug rustig te worden. Slaapliedjes, strelingen, verhaaltjes, een muziekdoos zijn allemaal elementen die naast het schemerdonker kunnen bijdragen tot een rustige en aangename sfeer. Bedenk een slaapritueeltje : door elke avond hetzelfde ritueel te herhalen zal je baby zich sneller aanpassen. Je baby moet op zijn rug slapen, niet op zijn zij.

Slapen is een activiteit op zich. We doen veel meer dan alleen maar onze batterijen opladen. We sorteren in feite de gebeurtenissen van de dag waarbij we sommige bewaren en sommige vergeten. Voor een baby is dat ook zo. Terwijl hij slaapt, sorteert hij de ervaringen en indrukken die hij de afgelopen dag heeft opgedaan en zo vormt hij zijn geheugen. Slaap is dus belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Hoelang slaap een baby?

In werkelijkheid heeft ieder kind zijn eigen ritme : er zijn grote en kleine slapers.

  • 0 tot 3 maanden tussen 16 tot 20 u slaap
  • 3 tot 9 ’s maanden nachts 12 u en overdag 3 tot 5 uur
  • 9 tot 12 maand nacht 11 tot 12 uur en overdag 3 uur.

Tracht aandachtig te zijn voor tekens van vermoeidheid en respecteer het aantal uren slaap dat je kind nodig heeft.