Hoe het zomeruur de slaap van je kind beïnvloedt
Geschreven op 21/03/2024 door Nathalie Schittekatte, Gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach Gewijzigd op 21/03/2024
Met de komst van de lente kondigt het zomeruur zich aan, een verandering in de tijd die voor veel gezinnen een verschuiving in het slaappatroon van hun kinderen met zich meebrengt. Op zondag 31 maart is het weer zover, dan verzetten we de klok naar de zomertijd. Concreet wil dit zeggen dat de klok om 2u ’s nachts een uurtje vooruit schuift. 2u wordt dus 3u en worden we beroofd van een uurtje slaap.
We vroegen experte Nathalie Schittekatte, baby- en kinderslaapcoach bij Snuggles & Dreams, hoe deze overgang van winter- naar zomertijd impact kan hebben op de slaap van je kleintjes, en belangrijk, wat je kan doen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De biologische klok van je kind vs het zomeruur
Kinderen hebben een gevoelige interne klok die wordt beïnvloed door licht en donker. Het zomeruur verstoort vaak deze natuurlijke ritmes, waardoor het voor kinderen moeilijker kan zijn om in slaap te vallen of door te slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid, niet alleen bij de kinderen zelf, maar ook bij de ouders.
Een concreet stappenplan
Baby’s jonger dan 4 maanden
Voor jonge baby’s verloopt de overgang naar het zomeruur vaak heel soepel. Dit omdat zij nog niet echt een vaste routine gewoon zijn. Als ouder hou je je hier best aan de gebruikelijke wakkertijden van je baby. Probeer het laatste dutje van de dag wat korter te maken zodat de bedtijd niet te laat valt en je snel weer in je oude gebruikelijke ritme zit. Benieuwd naar de juiste wakkertijden voor je baby? Download dan zeker de gratis wakkertijdengids van Snuggles & Dreams!
Baby’s ouder dan 4 maanden
Voor baby’s (ouder dan 4 maanden), peuters en kleuters die een vaste routine volgen zal de zomertijd wel een impact hebben op de slaap. Je zal namelijk zien dat je kind een uurtje later zal wakker worden op zondag als je hem gewoon laat slapen. Maar voor zijn intern klokje zal het aanvoelen alsof hij tot zijn gebruikelijke uur heeft geslapen natuurlijk. Ik geef je graag 3 mogelijke opties die je kan volgen om je kindje voor te bereiden op het zomeruur:
Optie 1: je doet niets
Wanneer je ervoor kiest om het zomeruur te negeren zal je kind een uurtje later wakker worden dan gewoonlijk. Je kan vanaf dan het nieuwe uur op de klok volgen waardoor de dutjes en bedtijd gevoelsmatig eigenlijk vroeger plaatsvinden dan de dag voordien. Deze optie wordt het meest ingeschakeld wanneer er weinig ruimte is om uit te slapen op maandag bijvoorbeeld door een drukke planning of een druk werkschema. Zorg er in dit geval wel voor dat je op zondag voldoende activiteiten voorziet met je kind zodat hij/zij “moe genoeg” is om gevoelsmatig een uurtje vroeger naar bed te gaan. Een wandeling in de buitenlucht is bijvoorbeeld een hele goede activiteit!
Concreet voorbeeld: de dag start om 8u i.p.v. 7u door de start van het zomeruur. Het middagdutje vindt plaats om 12u30 (11u30 oude tijd) zoals gewoonlijk, bedtijd vindt plaats om 19u (18u oude tijd). Het kan zijn dat je kind in dit scenario een minder lang dutje doet dan gewoonlijk of dat hij er iets langer over doet om in slaap te vallen bij bedtijd omdat hij zich minder moe voelt dan gewoonlijk, dit vormt geen probleem.
Optie 2: je gaat reactief te werk
Bij deze optie doe je niets op voorhand, je blijft op het moment dat het zomeruur ingaat nog de gebruikelijke routine van je kind volgen. Doet je kind normaal een dutje om 12u, dan bied je hem dit aan om 13u zodat dit 12u “oude” tijd is. Vervolgens pas je zijn routine in de loop van de komende week à 2 weken stelselmatig aan wanneer je kind telkens weer vroeger wakker wordt en terug rond zijn “oud uur” begint wakker te worden. Dan ga je terug aan de slag met de oude routine van je kind waar hij om 12u bijvoorbeeld ging slapen.
Concreet voorbeeld: je kind staat op om 8u op de dag wanneer het zomeruur ingaat. Je biedt een dutje aan om 13u nieuwe tijd en bedtijd valt om 20u nieuwe tijd. Na enkele dagen maak je je kind wakker rond 7u30, en vervolgens schuift het dutje op naar 12u30 en de bedtijd naar 19u30. Het dutje en bedtijd later houden wanneer je kind telkens weer dichter en dichter bij zijn “oud” uur wakker wordt, zou voor oververmoeidheid kunnen zorgen gezien de dagen plots langer worden. Probeer dit te vermijden.
Zit je met een vroege vogel? Wel dan kan je proberen om je kind in zijn “nieuwe” routine te houden waarbij hij langer slaapt in de ochtend en de dutjes en bedtijd ook later vallen. Dit lukt echter niet altijd, onze biologische klok is heel gevoelig en past zich meestal aan een nieuwe tijdzone of in dit geval, de zomertijd, telkens weer aan. Maar wie weet heb je wel geluk en geraak je dankzij deze uurwissel wel van het te vroeg wakker worden van je kind af, dus zeker het proberen waard! Het is sowieso hét perfecte moment om komaf te maken met vroege vogeltjes. Onze cursus voor vroege vogels kan je hier zeker en vast bij helpen.
Optie 3: je gaat proactief te werk
Bij deze optie ga je op voorhand het slaapschema van je kind stelselmatig opschuiven zodat hij op de ochtend van het zomeruur op zijn gebruikelijke uur wakker zal worden. Als je kind normaal om 19u gaat slapen, ga je hem telkens vroeger en vroeger naar bed doen totdat je uiteindelijk je kind 1u vroeger in bed stopt de avond voordat het zomeruur plaatsvindt. Deze optie is minder populair bij gezinnen en wordt meer ingezet tijdens de omschakeling naar het winteruur.
Conclusie
Het zomeruur kan zeker uitdagend zijn voor de slaap van je kind, maar met de juiste aanpak en wat geduld kunnen jij en je gezin deze overgang soepel doorstaan. Wie weet kan je zelfs je vroege vogeltje kraken 😉
Door het volgen van deze tips, kun je ervoor zorgen dat je kinderen goed uitgerust en klaar zijn om volop van de zomerdagen te genieten.
Wil je meer advies over het bevorderen van gezonde slaapgewoonten bij je kinderen? Neem dan zeker contact op met Snuggles & Dreams voor persoonlijk advies en begeleiding.
Laat de zomertijd maar komen!
Liefs,
Nathalie
Baby- en kinderslaapcoach
Nathalie Schittekatte
Nathalie Schittekatte, auteur van het bestseller boek “Slaap, baby, slaap” is al verschillende jaren een vaste waarde in de wereld van baby’s en slaap. Met haar bedrijf Snuggles & Dreams helpt ze ouders samen met haar team aan meer oplaadmomenten voor het hele gezin. Ze biedt intussen niet enkel diensten aan in slaap, maar ook in voeding, opvoeding, babygebaren en zindelijkheidstraining met als doel een echte rechterhand te worden voor ouders tijdens die 5 eerste intense jaren van het ouderschap.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten