33 cauchemars 1
favorieten
Slaapproblemen van de baby

Mijn kind heeft nachtmerries


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Word je kindje vaak wakker en heeft hij of zij vaak last van nachtmerries? Ontdek hoe dit komt en wat je dan moet doen.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Waarom heeft mijn kind nachtmerries?

Nachtmerries zijn onaangenaam maar maken deel uit van de normale ontwikkeling van je kindje. Ze laten toe om frustraties en verlangens in scène te zetten. Je kindje wordt overdag geconfronteerd met verschillende angsten en onzekerheden, zoals angst voor het onbekende of een grote verandering. Al deze informatie of zorgen kunnen 's nachts in verschillende vormen weer opduiken in dromen en nachtmerries. Je kindje kan ook onbewust onder de indruk zijn geweest van beelden op televisie of in een boek. De nachtmerrie is daarom dus vaak een zeer nuttige uitlaatklep die je kind in staat stelt angst te ventileren.

Nachtmerries komen vaak voor bij kleintjes tussen 1 en 8 jaar. Oudere kindjes vrezen soms dat monsters of slechte heksen zullen terugkomen om hen te achtervolgen als ze weer gaan slapen. Tot de leeftijd van vier jaar maken kindjes echter geen onderscheid tussen dromen en werkelijkheid, van zodra jij er bent om hen gerust te stellen, zijn ze opnieuw ok.

Hoe je kindje helpen omgaan met nachtmerries?

Je hoeft je kindje niet te vertellen dat hij of zij zich alles gewoon inbeeldde. Bied troost en vertel dat al die nare beelden snel zullen verdwijnen. Ga, voordat je kindje naar bed gaat, even samen rond en laat zien dat de deuren dict zijn en dat jij in de buurt bent om hem of haar te beschermen. Je kan ook een klein nachtlampje in de kamer aan laten, of, indien mogelijk, je kinderen samen laten slapen. Laat de deur op een kier staan en herinner je kindje eraan dat je in de buurt bent. Word zeker niet boos, je woede zal de angst alleen maar aanwakkeren.

Als je kindje wakker wordt, kun je samen praten over de nachtmerrie of hem of haar een tekening laten maken. Herinner er op dat moment ook aan dat dit alles niet bestaat.

Als de nachtmerries blijven komen

Nachtmerries zijn normaal en maken deel uit van de ontwikkeling van een kind. Als ze te vaak terugkeren, te intens zijn of te lang duren, raadpleeg je best een arts. Ook wanneer je kindje moe blijft na genoeg uren slaap.

Nachtmerries of angst voor de nacht?

Verwar nachtmerries niet met angst om te gaan slapen of angst voor de nacht. De nachtmerrie is een tijdelijke angst, terwijl de angst om te gaan slapen ernstiger kan zijn: het kan een andere, ernstigere angst verbergen. Dit soort paniek komt voor aan het begin van de nacht. Soms wordt je kindje zelfs wakker maar blijft de paniek. Je kind kan er dan ook vaak niet tegen om aangeraakt te worden en herkent je soms zelfs niet. Dit soort angsten zijn zeldzaam en ongevaarlijk, slechts 1 tot 3% van de kinderen onder de 15 jaar wordt er herhaaldelijk door getroffen.