Coverfoto 2 (62)
favorieten
Slaapproblemen van de baby

Waarom slaapt mijn baby niet goed?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Valt je baby niet makkelijk in slaap of wordt hij vaak wekker? Of moet je hem zelfs wakker maken van zijn dutje, omdat hij anders te lang slaapt in de namiddag? Alle ouders worden wel eens geconfronteerd met de slaapproblemen van hun kind. Voordat we op zoek gaan naar oplossingen om jouw kind een goede nachtrust te bezorgen, kijken we eerst naar de redenen waarom baby's moeite hebben met slapen.

Waarom hebben baby\'s zoveel moeite met slapen?

Maak je geen zorgen, tijdens de eerste maanden zijn er heel veel verschillen in slaappatroon bij baby’s. Sommigen zijn meteen zware slapers zijn, terwijl anderen heel vaak wakker worden. De redenen waarom je baby moeilijk in slaap valt, kunnen uiteenlopen: hij heeft honger, hij heeft koorts, hij heeft nachtmerries, enz.

1. Je baby heeft \'s nachts honger

De kans is groot dat je baby de eerste weken van zijn leven elke nacht heel vaak wakker wordt van de honger. Er zit dan natuurlijk niets anders op dan hem elke keer te voeden!

2. Je baby is ziek

Zijn het tandjes of is het de eerste oorontsteking? Pijn veroorzaakt vaak slaapproblemen. Wacht niet om een dokter te raadplegen, vooral als je baby hoge koorts heeft. Zuigelingenkoliek of gastro-oesofageale refluxziekte kunnen ook redenen zijn waarom je baby moeite heeft met slapen.

3. Je baby heeft schrik

Nachtmerries en verlatingsangst hebben ook invloed op de slaap van je kind. Je kind heeft dan jouw geruststelling nodig.

Hoe help je je baby beter slapen?

Het juiste bedje kiezen, is essentieel om baby goed te laten rusten. Of het nu in zijn eigen kamer is of in die van jou, een klein wiegje zal hem tijdens zijn eerste weken meer geruststellen dan een bed. Gebruik geen kussens, dekbedden en dekens, maar gebruik een slaapzak of een pyjama en leg je baby op zijn rug.

Maak een bedtijdritueel met rustige, zachte en langzame bewegingen. Als het kan, begin dan met je baby een bad te geven en masseer hem of haar zachtjes met een babyvriendelijke crème of olie. Leg je baby dan in bed en aarzel niet om hem een verhaaltje voor te lezen of een slaapliedje te zingen. Hij zal dit moment alleen met jou waarderen en zo versterken jullie je band. Deze kleine momenten van tederheid kunnen het afscheid ‘s nachts ook makkelijker maken. Je baby voelt zich gerustgesteld en kan met vertrouwen in slaap vallen.

Wat belangrijk is, is de kwaliteit van de slaap van je baby. Als hij uitgerust lijkt wanneer hij wakker wordt, als hij actief is, brabbelt en niet te veel huilt, is alles in orde! Ook al leek zijn rusttijd misschien kort voor jou, het was duidelijk voldoende voor hem.