favorieten
Diversificatie van voedsel

Vaak voorkomende voedselallergieën bij baby's


Geschreven op 15/06/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 15/06/2023

Je baby begint al snel nieuwe smaken te proeven en vast voedsel te ontdekken! Het is zo leuk voor ouders om het gezicht van hun kind te zien als het al die nieuwe smaken en texturen ontdekt. Maar op welke allergene voedingsmiddelen moet je letten? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Het is een goed idee om slechts één voedingsmiddel tegelijk te introduceren en in kleine hoeveelheden. Vooral als het een allergeen is. Tijdens de voedseldiversificatie kan je verschillende stappen ondernemen om het risico op een allergie te verkleinen.

Als je kind al allergisch is of jij een familiegeschiedenis van allergieën heeft, is de kans groter dat het een voedselallergie ontwikkelt.

Op welke voedingsmiddelen moet je vooral letten? We hebben ze opgesomd:

Koemelk

Een allergie voor koemelkeiwit komt vooral voor bij zuigelingen. Het kan beginnen bij de geboorte of optreden in de eerste levensmaanden. Je kind kan de volgende symptomen ervaren na het drinken van melk of het consumeren van zuivelproducten: buikpijn, reflux, braken, diarree, huiduitslag of ademhalingsmoeilijkheden.

Als je nog borstvoeding geeft, moet ook jijzelf de inname van koemelk beperken. Als je baby flesvoeding krijgt, kies je voor speciale zuigelingenvoeding op basis van melk van rijst of soja. Aarzel niet om dit met je kinderarts te bespreken.

Sommige vruchten zoals aardbeien en kiwi's

Sommige vruchten hebben een hoger allergierisico, zoals aardbeien en kiwi's.

De symptomen van zo’n allergie zijn huiduitslag, zwelling van de lippen en de tong en ademhalingsmoeilijkheden.

Ook andere vruchten introduceer je beter voorzichtig: rood fruit in het algemeen (frambozen, bramen, enz.) en steenvruchten zoals perziken, abrikozen en pruimen, en meloenen.

Eieren

Ook eieren kan je beter voorzichtig en in kleine hoeveelheden in het dieet van je baby opnemen. Eieren kunnen symptomen veroorzaken zoals huiduitslag, braken en buikpijn.

Als je kind een allergie voor eieren heeft, moet je vooral voorzichtig zijn met bereid voedsel zoals gebak. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om eieren in het dieet van je kleintje te vervangen. In bakrecepten kan je bijvoorbeeld fruit- en groentepuree gebruiken om de ingrediënten te binden.

Pinda's

Pinda-allergieën kunnen bijzonder ernstig zijn. Deze voedingsmiddelen moeten daarom met grote zorg en in kleine hoeveelheden worden geïntroduceerd.

De meest voorkomende symptomen van een pinda-allergie zijn huiduitslag, braken, diarree en ademhalingsmoeilijkheden. Als je kind allergisch is voor pinda's, bespreek dan met je kinderarts ook goed hoe je met een mogelijke allergische reactie omgaat.

Oliehoudende zaden

Oliehoudende zaden zijn gedroogde vruchten zoals amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pijnboompitten en pistachenoten.

De symptomen en de intensiteit ervan kunnen van kind tot kind verschillen: huiduitslag, jeuk, zwelling van gezicht en keel, buikpijn, misselijkheid en braken, ademhalingsmoeilijkheden, enz.

Tarwe en granen die gluten bevatten

Een glutenallergie is niet gemakkelijk vast te stellen. Veel voedingsmiddelen bevatten gluten, vooral producten op basis van tarwe, gerst en rogge.

De symptomen van een glutenallergie bij baby's kunnen sterk variëren, maar de meest voorkomende zijn spijsverteringsproblemen (buikpijn, opgeblazen gevoel, gas, braken, diarree, enz.), huiduitslag, prikkelbaarheid en moeite met aankomen.

Vis en zeevruchten of schaaldieren

Een vis- en zeevruchtenallergie is een van de meest voorkomende allergieën bij baby's. De symptomen kunnen ernstig zijn (huiduitslag, spijsverteringsproblemen, zwelling, ademhalingsmoeilijkheden, enz.)

Daarom is het een goed idee ze voorzichtig te introduceren. Geef je kind bijvoorbeeld eerst gekookte vis rond de leeftijd van twee jaar.

Soja en daarvan afgeleide producten

Een soja-allergie komt vaak voor bij zuigelingen en peuters. De meest voorkomende symptomen zijn huiduitslag, loopneus, spijsverteringsproblemen, zwelling van het gezicht, de keel en de tong, en ademhalingsmoeilijkheden.

Als je baby allergisch is voor soja, controleer dan altijd de samenstelling van de gebruikte producten (tofu, sojaroom, sojamelk, enz.), want het is een ingrediënt dat in veel recepten voorkomt.

Wat te doen als je baby een allergie heeft?

Als je kind symptomen van een voedselallergie heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts, kinderarts of allergoloog. De allergoloog zal huid- of bloedtesten uitvoeren om de oorzaak van de reactie vast te stellen en om te helpen om te gaan met de allergie van je kind.