Het geven van borstvoeding maakt me de hele tijd hongerig!
Geschreven op 02/11/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog Gewijzigd op 02/11/2023
Je bent niet meer zwanger, dat is zeker, want je houdt je baby in je armen. Maar waarom heb je dan nog steeds zo'n honger? Het is niet ongewoon dat je in de eerste weken van borstvoeding meer eetlust hebt dan normaal. Waarom is dat? Wat moet je eten? Wij vertellen je alles over eetbuien tijdens de borstvoeding.
De hele tijd honger hebben tijdens de borstvoeding: het is normaal!
Ja, dit fenomeen is volkomen normaal. De behoeften van vrouwen die borstvoeding geven zijn vergelijkbaar met die van een zwangere vrouw, namelijk 500 extra calorieën per dag. Maar dit varieert per vrouw: sommigen hebben meer nodig, anderen minder.
Kies voor gezonde snacks, zoals fruit, gedroogd fruit, noten, rauwe groenten, als je trek hebt tussen de maaltijden door.
Chocolade, gerookte zalm, kaas... Moet een vrouw die borstvoeding geeft haar verlangens bevredigen?
Ja! Dit betekent dat je lichaam calorieën nodig heeft. Dus als je honger hebt, beperk jezelf dan niet. Let alleen op het snacken. Om goed te eten, moet je:
- Fruit en groenten (onbeperkt voor de laatste) prioriteren
- Zetmeelrijke voedingsmiddelen niet verbannen
- Dagelijks 20 g eiwitten consumeren
- Vergeet niet de granen (volkorenbrood, volle granen zoals bruine rijst...)
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium consumeren: melk, yoghurt, kaas, peulvruchten, noten...
Kortom, voor een evenwichtige voeding moet je een beetje van alles eten! Dit voorkomt dat je moe wordt: slecht gevoed, je loopt het risico essentiële elementen te missen en je lichaam zal te veel putten uit je reserves.
Zal ik aankomen als ik eet tot ik geen honger meer heb tijdens de borstvoeding?
Ook hier is de natuur oneerlijk. Sommige moeders die borstvoeding geven, hoewel ze niet speciaal op hun voeding letten, zullen geen gram aankomen, of zelfs afvallen. Anderen zullen aankomen. Het is aan jou om te zien of je de neiging hebt om gemakkelijk aan te komen. Door gezonde voedingsmiddelen te kiezen, kun je je honger stillen. Omdat je lichaam tijdens de borstvoeding meer calorieën verbruikt, kun je zeker afvallen... Maar wees geduldig: dit is zeer geleidelijk. En het is beter om te wachten tot de borstvoeding goed op gang is gekomen, na 2-3 maanden, om aandacht te besteden aan je dieet, als je dat wilt.
Andere factoren die uw eetlust tijdens de borstvoeding kunnen verhogen
Vermoeidheid: het is bewezen dat onrustige nachten je eerder naar de koekjestrommel dan naar de groentelade of de fruitmand doen grijpen. Wees waakzaam en geef niet systematisch toe aan je suikerbehoefte.
Sommige galactagogen, die de melkproductie stimuleren en tijdens de borstvoeding worden ingenomen, staan er ook om bekend de eetlust te vergroten: dit is het geval bij fenegriek.
Je begrijpt het dus, als je een dieet wilt volgen om je pre-zwangerschapsfiguur terug te krijgen, vergeet het maar. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om je baby te voeden en niet uitgeput te raken. Zorg er alleen voor dat je kwalitatief goede voedingsmiddelen consumeert en vermijd te zoete of te rijke producten. En, als je zin hebt, profiteer van de wandelingen met de baby in de kinderwagen of draagzak om je sportschoenen aan te trekken en elke dag een paar kilometer te lopen! Kortom, eet, maar met mate!
Vragen en antwoorden
Wanneer een moeder borstvoeding geeft, hoopt haar lichaam vaak reserves op om te voldoen aan de voedingsbehoeften van de baby. Frequente borstvoeding stimuleert de melkproductie, wat kan leiden tot een toename van de eetlust. Het regelmatige zuigen van de baby stimuleert ook de borsten, wat kan bijdragen aan vochtretentie en een gevoel van zwelling.
Veel vrouwen vinden het moeilijk om af te vallen na de bevalling tijdens de borstvoeding. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder borstvoedingshormonen die de vetopslag bevorderen om de melkproductie te ondersteunen. Hier zijn enkele tips om geleidelijk en duurzaam af te vallen, rekening houdend met de veranderende behoeften van moeder en baby.
Kies voor voedzame maaltijden, zoals groenten, magere eiwitten en volle granen, om de nodige energie te leveren.
Verspreid maaltijden gedurende de dag om een actief metabolisme te behouden.
Regelmatige lichte lichaamsbeweging, met goedkeuring van een gezondheidsprofessional, kan helpen calorieën te verbranden terwijl de melkproductie behouden blijft.
Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en vermijd restrictieve diëten, omdat dit de kwaliteit van de geproduceerde melk kan beïnvloeden.
Om de productie van moedermelk te verhogen, kunt u bijvoorbeeld de volgende voedingsmiddelen bevorderen:
- Magere vleeswaren, eieren, peulvruchten en zuivelproducten.
- Vette vis, chiazaden, walnoten.
- Sommige voedingsmiddelen worden beschouwd als galactagogen: verse groenten, venkel, biergist, fenegriek...
Uw dieet kan een rol spelen bij het voorkomen van koliek bij de zuigeling. U kunt het eten van potentieel irriterende voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, gekruid voedsel, koemelk maar ook kool en broccoli, vermijden of beperken.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten