21 mois premières canines et molaires 1
favorieten
Baby's kleine en grote pijn

Eerste kiezen en hoektanden


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Bijtringen voor baby’s vanaf 1 jaar

 

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De komst van de eerste tandjes kunnen voor je baby flink vervelend zijn

De snijtanden verschijnen meestal rond 6 maanden à 14 maanden.  Eens die er alle 8 snijtanden zijn, is het gebit pas goed op dreef: nadien komen de eerste kiezen en de hoektanden er al aan! Hoe help je baby

In welke volgorde komen de tanden na de snijtanden?

Als de bovenste 4 snijtanden en de onderste 4 snijtanden zijn uitgekomen, verschijnen tussen 13 en 19 maanden de eerste twee kiezen. Tussen  16 en 22 maanden volgen de hoektanden en vanaf 25 maanden is het tenslotte de beurt aan de laatste twee kiezen.

Wat zijn de symptomen van het krijgen van tandjes tussen 12 en 24 maanden?

De symptomen van tandjes krijgen zijn hetzelfde bij alle tanden. Ze verschijnen een paar dagen voor de tanden uit komen, en blijven ook nog een paar dagen nadien. De pijnscheuten kunnen bij kiezen wel heviger zijn dan bij de eerste snijtanden. Sommige baby’s hebben echter geluk en merken er helemaal niets van. Anderen hebben bij de komst van kiezen en hoektanden volgende symptomen:

  • Je baby is chagrijnig, wordt gemakkelijk boos en huilt
  • Je baby is verkouden of heeft koorts  
  • Rode wangen
  • Minder eetlust
  • Verstoorde slaap
  • Lossere stoelgang
  • Gezwollen en pijnlijk tandvlees

Hoe kan je tandpijn in het 2de jaar verlichten?

Gel om het tandvlees te verzachten of een gekoelde tandring kan de pijn lokaal verzachten, een pijnstiller werkt iets algemener. Verhoog het bedje om de bloedstroom naar het hoofd te beperken, dat kan de pijn namelijk verergeren. Geef nog geen koekjes met suiker. Die verlichten misschien de druk op het tandvlees, maar zijn sowieso nog niet geschikt voor je baby.

De tandjes komen laat. Moeten we ons zorgen maken?

Raadpleeg je kinderarts als de tanden niet verschijnen binnen de 6 maanden na de normale leeftijdsgrens. De pediater zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen naar de tandarts.

Zorg goed voor de eerste melktanden van de baby

Zorg voor een goede mondhygiëne, zelfs al is je baby nog te klein voor een tandenborstel. Er is steeds een reëel risico op gaatjes. Lactose, uit moedermelk of koemelk, bevat natuurlijke suikers, net als fruit of groenten, en die kunnen het tandglazuur aantasten.

Maak de tandjes van je baby schoon met een klein, vochtig kompres of poets de tanden met een geschikte tandenborstel en tandpasta \'s avonds voor het slapen gaan. Maak je kindje intussen vertrouwd met een bezoekje aan de tandarts. Zo vermijd je angst en … gaatjes!

Hou je baby vooral goed in het oog: volgens veel onderzoeken is een verkoudheid of diarree namelijk niet altijd gekoppeld aan de tandjes, net als koorts. De timing van de eerste tandjes komt bovendien ook overeen met de leeftijd waarop je baby plots meer wordt blootgesteld aan virussen (bij de oppas, in de crèche, of bij contact met andere kinderen), dat wordt soms vergeten!