Tien tips om de baby te helpen stappen
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
Tussen de negen en achttien maanden zet je kleintje zijn eerste stappen: een belangrijke stap voor hem en voor jou. Hoe kun je hem hierin begeleiden? We vertellen je er graag alles over!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Laat je baby zijn eigen tempo bepalen
Vooraleer hij leert stappen, doorloopt je kleintje eerst alle nodige stadia van de motorische ontwikkeling: hij leert zich om te draaien, rechtop te zitten, op handen en voeten te kruipen, op te staan, te stappen met steun en ten slotte helemaal alleen! Hierdoor worden onder andere zijn spieren in de loop van de maanden geleidelijk aan sterker, totdat hij zijn hele lichaam kan ondersteunen en hij met een bijna zekere tred kan stappen. Bemoeienis met deze verschillende stappen is dan ook geen goed idee: laat de tijd maar haar werk doen.
Wachten op het juiste moment
Het heeft geen zin om je baby te forceren als hij nog niet klaar is om te leren stappen. Beweegt hij zich voort of staat hij op? Dat betekent niet dat hij ook meteen zijn eerste stappen zal zetten. Hij moet er eerst in slagen om zonder steun rechtop te staan, te werken aan zijn evenwicht, om daarna voort te schuifelen en, met een beter begrip van de gewichtsoverdracht van het ene been naar het andere, een voet op te tillen om te stappen: het kan een paar maanden in beslag nemen tussen het leren rechtop staan en het stappen.
Laat de baby zoveel mogelijk blootvoets
Om te kunnen stappen, moet de baby leren om zijn evenwicht te bewaren. De gewaarwording van de vloer gebeurt... met de voetboog. De beste manier om dat aan te leren is dan ook om blootvoets te zijn: met een binnenzool worden de zintuiglijke sensoren veel minder geprikkeld. Bovendien worden zijn tenen waarschijnlijk gehinderd. Deze worden gebruikt om steun te vinden. Simpel gezegd is het aantrekken van schoenen bij het leren stappen een beetje zoals het leren grijpen van voorwerpen met wanten aan.
Aanpassing van de omgeving zodat de baby kan stappen
Door zich vast te klampen aan elementen uit zijn omgeving, slaagt je kindje erin om een paar stappen te zetten vooraleer hij loslaat. Waarom zet je geen meubelstuk op zijn hoogte in de woonkamer of slaapkamer, zodat hij erop kan steunen? Het park kan ook interessant zijn: de tralies maken het mogelijk zich vast te grijpen, zich vast te houden en op zijn benen te steunen om vervolgens te stappen als een krab.
Je baby stimuleren en aanmoedigen
Naarmate je baby dichter komt bij zijn eerste stapjes alleen, zal hij zich echter de moeite niet getroosten als je hem altijd zijn speelgoed brengt of het gemakkelijker voor hem maakt om er bij te komen. Zijn favoriete speelgoed op de salontafel in de woonkamer moet hem stimuleren om zich te verplaatsen om ze vast te kunnen pakken. Je kunt hem ook roepen om in je armen te komen; van papa\'s armen in mama\'s armen - alleen als hij er klaar voor is - zal hem aanmoedigen om zijn eerste stapjes alleen te zetten!
Speel het spel mee en wordt zijn trouwste fan. Aarzel niet om je baby aan te moedigen en hem te feliciteren als het hem lukt om een paar stappen te zetten naar een meubelstuk: hij zal trots zijn dat zijn ouders interesse in hem tonen. Maar wees voorzichtig: hem druk opleggen en aanmoedigen zijn twee verschillende dingen. Het is belangrijk om de grenzen van je kleintje te respecteren. Het benoemen en waarderen van zijn acties volstaat.
Als je de handen of armen van je baby boven zijn hoofd houdt, kan hij uit balans raken. Dit kan zijn bewegingen verstoren. Het is beter om zijn handen op zijn niveau te houden, onder zijn schouders, ter hoogte van zijn borst of heupen, zodat hij op je handen kan steunen.
Geef je baby een wandelwagen om hem te helpen stappen
We kunnen zeggen wat we willen, maar de wandelwagen is een must bij het leren stappen: je baby stapt trots rond in huis en wordt een ware ontdekkingsreiziger. Een houten model, die zwaarder is dan een plastic versie en die uitgerust is met remmen draagt de voorkeur voor die eerste onzekere stapjes van je kleine lieveling.
Gebruik echter nooit een loopstoel. Hoewel dit leuk product lijkt, is het gebruik ervan absoluut af te raden. De baby steunt op zijn tenen, leert een verkeerde houding aan en werkt helemaal niet aan zijn evenwicht.
Onthoud: er is geen haast bij: je baby zal op een dag onvermijdelijk stappen. Al wat hij nodig heeft, is dat je zijn tempo respecteert!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten