6
favorieten
Baby maand per maand

Je baby is 6 maanden oud


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Je baby is al een half jaar oud! Ongelofelijk, niet? Niet zo ongelofelijk als de vooruitgang die hij sinds zijn geboorte heeft geboekt! Hij neemt zoveel ruimte in beslag in je leven, je hoofd en je hart dat je je afvraagt hoe je vroeger leefde.

Kleine Boeddha

Het overschakelen van buik- naar rugligging en omgekeerd is nu kinderspel geworden. Maar dat is nog niet alles: je baby slaagt er nu in om volledig zelfstandig rechtop te zitten. Een grote stap voorwaarts op het gebied van motoriek! Nog meer dan het verwerven van een enkele houding, kijkt je baby nu naar de wereld met een nieuw vizier. Nu hij zit, heeft hij de handen vrij: hij grijpt voorwerpen, draait ze om, bekijkt en schudt ze of laat ze op de grond vallen.

Gedaan met enkel melk

Het is zover, je kunt je kind nu kennis laten maken met vast voedsel. Texturen, smaken, het is een nieuw eetavontuur dat zich voor hem opent. Een stap die je gerust kunt zetten door te luisteren naar de wensen van je baby. Je kunt beginnen met het vermengen van een paar lepels groentepuree in zijn middagfles als je dat wilt: wortel, courgette (geschild en ontpit), sperziebonen, ... Kies eetwaren die gemakkelijk te verteren zijn. Je kunt ook wat puree met de lepel toedienen als je baby daarin geïnteresseerd lijkt te zijn. Als je zelf puree maakt, voeg dan geen zout toe, maar een klontje boter of margarine.

Nogmaals, luisteren naar je kind helpt je zijn behoeften te begrijpen en de samenstelling van de maaltijden aan te passen aan zijn smaak. Sommige baby\'s zullen geïnteresseerd zijn in wat er op je bord ligt: de Kleintjesmethode kan een geweldige manier zijn om te beginnen met het introduceren van groenten en fruit. Een rijpe banaan in kleine stukjes is net zo goed. Zorg er alleen voor dat de dagelijkse inname van melk, zowel bij borst- als flesvoeding, voldoende blijft.

De eerste melktandjes

Op de leeftijd van zes maanden komen de eerste tandjes. Het begint meestal met de twee middelste snijtanden in de onderkaak. Dit is vaak pijnlijk: je baby kan zijn handen of voorwerpen in de mond stoppen, meer dan normaal kwijlen, geïrriteerd zijn en de slaap kan verstoord zijn.

Geen chagrijnige of kwijlende baby? Controleer je baby\'s mond van tijd tot tijd: sommige baby’s krijgen tandjes zonder er last van te hebben (ja, het is oneerlijk, we geven toe). Als je kleintje echter lijdt, zijn er trucjes om het tandvlees te ontlasten, zoals koude, het tandvlees masseren of het hoofdeinde van het bed iets verhogen.

Samenvatting

  • Je baby kan rechtop zitten
  • Hij begint te diversifiëren
  • Hij krijgt zijn eerste tandjes
  • Hij probeert je uitdrukkingen na te bootsen
  • Hij "praat" met je
  • Hij drukt duidelijk zijn vreugde of ontevredenheid uit door middel van verschillende geluiden
  • Hij ziet zichzelf graag in een spiegel
  • Hij begint interesse te tonen in andere kinderen