Uit elkaar gaan als de baby nog klein is
Geschreven op 16/03/2018 door Céline Frankart, Rédactrice Gewijzigd op 17/04/2024
Jullie probeerden de brokstukken te lijmen, tijd voor elkaar te maken, te praten, keer op keer, misschien startten jullie zelfs relatietherapie op ... Helaas moesten jullie de moeilijkste beslissing van jullie leven nemen: uit elkaar gaan terwijl de baby nog klein is. Hoe kunnen jullie dit aanpakken zodat jullie baby hier zo weinig mogelijk last van ondervindt en zo sereen mogelijk door het scheidingsproces komt?
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
De tijd nemen om de scheiding te aanvaarden
Voor jullie is de pil moeilijk te slikken: jullie zijn verdrietig, zeker teleurgesteld, misschien zelfs boos. Neem de tijd om het nieuws eerst zelf te verwerken vooraleer de scheiding officieel bekend te maken. Praat er niet over in het bijzijn van je baby. Ondanks zijn jonge leeftijd pikt hij de geringste verandering in toon op in je stem. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat baby's emotionele sponzen zijn. Ze zuigen alle emoties om hen heen op.
Hoe praat je met je baby over de scheiding?
Het lijkt misschien vreemd om je voor te stellen dat je zo'n ingewikkelde situatie aan een kleine baby uitlegt, maar toch is het een goed idee. De dingen duidelijk zeggen, zelfs als hij niet lijkt op te letten, is de beste manier om het hem te vertellen. Praat met hem zoals je met een ouder kind zou doen, zonder in details te treden. Leg uit dat mama en papa niet meer van elkaar houden, dat ze het probeerden maar dat het helaas niet gelukt is. Dat het helemaal niet zijn schuld is en dat hij altijd op jullie twee aan zijn zijde kan rekenen. Leg hem ook uit dat hij twee huizen, twee bedden, enz. zal hebben.
Is co-ouderschap mogelijk met een baby?
Het hangt natuurlijk allemaal af van de leeftijd van uw kind. Ondanks de vele voordelen wordt co-ouderschap niet aanbevolen voor de allerkleinsten. Zij hebben immers nood aan veiligheid, referentiepunten en het vaak zien van beide ouders.
Naarmate jullie baby ouder wordt, kunnen jullie overschakelen op progressief opbouwend en alternerend ouderschap en daarbij de 2/2/3-methode proberen. Twee dagen bij de eerste ouder, twee dagen bij de tweede ouder en vervolgens drie dagen opnieuw bij de eerste. De week nadien wisselen jullie de rollen om. Dit lijkt misschien beperkend, maar deze methode biedt veel voordelen voor alle partijen. Het is immers een eerlijke kinderopvangmethode die geen enkele ouder aan de kant zet en waarbij het welzijn van de baby voorop staat.
Zoals in alle gezinssituaties, wordt de werking van ouderlijke zorg gaandeweg gevonden. En als u en uw partner geduldig en flexibel zijn, is er geen reden dat het zou mislukken. Als je je kind aan je partner toevertrouwt, vertrouw hem dan. Het is niet omdat hij het anders doet, dat hij het slecht doet. Aarzel niet om je baby uit te leggen wat je van plan bent te doen tijdens zijn afwezigheid: je vergeet hem niet, maar hij hoeft zich ook niet schuldig te voelen wanneer hij jou verlaat.
Vergeet nooit dat jullie "drieën" onafscheidelijk zijn
Ondanks het feit dat "wij twee" voorbij is, zullen de "drie van ons" voor altijd verenigd blijven vanwege die baby waarvan jullie allebei zoveel houden. Ongeacht de nieuwe echtgenoten, halfbroers en -zussen, zal je baby altijd slechts twee ouders hebben die moeten leren hun verschillen opzij te zetten. Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we, maar voor de liefde van je kind is het het proberen waard. En dat moet je hem vanaf het begin laten zien. Probeer bijvoorbeeld een maaltijd of een klein uitje voor jullie drie te organiseren. Als de baby vooruitgang boekt tijdens jouw opvangdagen, breng de andere ouder dan op de hoogte via een foto of een telefoontje. Op deze manier zal je baby voelen dat jullie samen betrokken blijven bij zijn opvoeding.