Bienvenue
favorieten
Alles over de bevalling

Welkom baby!


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Als je denkt dat een baby alleen maar in staat is om te wenen, te drinken en te slapen, kan je behoorlijk verrast worden!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Specialisten zeggen dat na enkele uren een baby al kan communiceren!

Negen maanden lang groeit je baby in een heerlijk geborgen universum. Lekker warm in die beschermende buikholte wordt hij permanent gewiegd, gevoed, gemasseerd en voelt hij zich geborgen. Alle basisbehoeften worden onmiddellijk en constant bevredigd. Zodra hij geboren wordt, komt daar bruusk verandering in. Zijn houvast is niet meer dezelfde, hij moet leren ademhalen, zelf eten,verteren en omgaan met al die nieuwe sensaties van de buitenwereld: geluid, licht, andere positie, temperatuur…

Niet te verwonderen dus dat hij tijd nodig heeft om zich aan te passen aan die nieuwe wereld. Je baby kan al heel goed communiceren maar beschikt nog niet over dezelfde communicatiemiddelen als jij. Het ontcijferen van zijn lichaamstaal is daardoor niet altijd makkelijk, zeker niet in het begin. En jij bent natuurlijk vooral bezorgd of je die behoeften van je baby wel echt goed begrijpt. De enige communicatie die je in eerste instantie observeert, is dat je baby begint te huilen. En dan is het vaak even paniek, want je vraagt je af wat hij precies nodig heeft. 

Maar wees niet ongerust: jij bent zijn moeder en voordat je het weet dus ook de persoon die hem het beste kent. Hij is best opgewassen tegen al die kleine foutjes die kersverse ouders maken. Het voornaamste is dat je van hem houdt en dat je er altijd voor hem zal zijn.
Neem de tijd om je vragen te stellen over de behoeften van je baby in de dagen die volgen op de geboorte. En laat hem ook de tijd om zich zachtjes aan te passen. Dicht bij elkaar liggen, je baby masseren, hem in je armen nemen: het zijn allemaal gebaren die hem troost zullen bieden.

Huidcontact

De techniek van ‘ huidcontact ’ bestaat erin om je baby opnieuw je warmte, je lichaamsgeur en het geluid van je hart te laten herkennen. Zo kan je hem geruststellen en kalmeren. Ongetwijfeld hadden jullie dit intieme huidcontact tijdens de uren net na de bevalling. Doe het nu naar hartenlust opnieuw. Tijdens huidcontact wordt de baby naakt (met een luier) met het buikje plat op de blote romp van 1 van de ouders gelegd. Je kan ouder en baby bedekken met een wikkel of een soepele T-shirt. Zorg ervoor dat zijn knietjes op zijn buikje liggen, net als in de baarmoeder.

De eerste momenten met je baby …

Die eerste uren met je baby zijn er alleen voor jullie gezin. En nadien is het eindelijk tijd om het fijne nieuws te delen met iedereen ! Grootouders, meter/ peter, dichte familie, vrienden … en je kinderbijslagfonds ! In de dagen die volgen op de geboorte schrijf je je kindje ook in bij je stad of gemeente (soms doet het ziekenhuis dit zelf). Hierna kan je verschillende administratieve diensten verwittigen over de komst van je kleine spruit. Ken je Infino, onze partner en kinderbijslagfonds ? We nodigen je graag uit om hen te leren kennen.