Alles over het scheuren van de bilnaad
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
Naast een episiotomie wordt er ook vaak gesproken over de kans op een scheur tijdens de bevalling, en eerlijk gezegd is dit iets waar heel wat toekomstige mama’s bang voor zijn. Het perineum rekt op het moment van de bevalling uit zodat de baby kan passeren. Maar waarom kan het scheuren? Hoe kan dit voorkomen worden en hoe verloopt het herstel?
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
Wat is een scheur van de bilnaad?
Het scheuren van de bilnaad komt zeer frequent voor tijdens bevallingen. Het komt voor bij 9 op 10 vrouwen. Er zijn verschillende soorten scheuringen, de ene ernstiger dan de andere:
- Een open onvolledige scheur: deze komt het meest voor en hierbij scheuren alleen de huid en het slijmvlies van het perineum. De spier wordt eventueel ook geraakt maar slechts oppervlakkig.
- Een open volledige scheur: hierbij scheuren de huid, het slijmvlies en de bekkenbodemspieren. De scheur kan tot het rectum reiken en een ruptuur van de sluitspier met zich meebrengen. Het herstel is zwaarder en lastiger.
- Een niet-open scheur: er zijn geen letsels op de vulva te vinden, maar de spierstructuren kunnen wel aangetast zijn. Ze gaat in dat geval gepaard met hematomen. In dit geval is een diagnose niet eenvoudig.
Waarom komt er een scheur voor tijdens een bevalling?
Het scheuren van de bilnaad komt niet noodzakelijk stelselmatig voor, absoluut niet! Het is niet zeker waarom ze voorkomt, er kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen:
- Een te strakke, te weinig elastische bilnaad
- Een grote baby
- Een te hevige persing, een baby die "als een kanonskogel" arriveert, waardoor de bilnaad geen tijd heeft om zich geleidelijk uit te rekken.
- Er wordt een verlostang gebruikt
- Een te zwaar gedoseerde epidurale waardoor men de druk van het persen niet meer beheerst, wat resulteert in te sterke en slecht gerichte persbewegingen die het perineum beschadigen en doen scheuren.
Herstel en onmiddellijke opvolging na een scheur
Terwijl een kleine scheur zich snel herstelt en te verkiezen valt boven een episiotomie, moeten grotere scheuren verzorgd en opgevolgd worden zodat de genezing goed verloopt. Een scheur van het perineum moet zorgvuldig worden dichtgenaaid, onder lokale of epidurale verdoving om pijn te vermijden. Zeg gerust wanneer je pijn voelt tijdens de verzorging!
Geef jezelf na de bevalling de tijd om te herstellen en maak je niet te veel zorgen. Vermijd het dragen van zware dingen en blijf niet te lang op de been.
De pijn kan aanhouden, vooral tijdens geslachtsgemeenschap, en de urinaire of anale incontinentie kan aanhouden en om behandeling vragen. Gelukkig keren de dingen, zelfs in het geval van een grote scheur, meestal terug naar hun normale toestand, vooral na het herstel van het perineum.
Comment éviter une déchirure du périnée ?
Difficile de prévoir ce qui peut arriver le jour de l\'accouchement. Vous pouvez néanmoins préparer votre périnée pour mettre toutes les chances de votre côté. Le massage du périnée durant la grossesse, avec une huile spéciale ou neutre, peut prévenir une déchirure. La pratique de l’épisiotomie, qui ne doit pas être systématisée – elle ne prévient pas justement les déchirures – peut néanmoins éviter une déchirure grave.
Est-ce que je risque une nouvelle déchirure pour une prochaine grossesse ?
Effectivement, si votre déchirure était profonde ou importante, il y a des risques de nouvelle déchirure, mais c\'est surtout fonction de la qualité des points qui ont été faits et de la cicatrisation. Lors de la grossesse suivante, un point sera fait afin d’évaluer si un accouchement par voie basse est possible sans risquer une nouvelle déchirure.
Rassurez-vous : si une déchirure peut faire peur, elle est bien souvent superficielle et vous vous en remettrez rapidement.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten