favorieten
Episiotomie

Klaar om te bevallen: alles over de knip


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Als je gaat bevallen in het ziekenhuis, staat er een team klaar om je te begeleiden bij de geboorte van je kind. Een van de medische handelingen die zij kunnen verichten is een episiotomie, beter bekend als “de knip”. Maar wat houdt dat in en waarom hebben mama’s er zo’n schrik van?  We vertellen je alles wat je moet weten over de knip.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is een episiotomie?

Een episiotomie tijdens de bevalling bestaat uit het doorsnijden van de oppervlakkige spieren van het perineum ter hoogte van de ingang van de vagina, in de richting van de anus, over een lengte van enkele centimeters. De snee ligt steeds iets naar opzij, dat is de zogenaamde medio-laterale episiotomie. Het is niet alleen oppervlakkig, maar ook inwendig in het vaginale slijmvlies.

Waarom wordt er geknipt tijdens een bevalling?

Een episiotomie maakt het mogelijk de ingang van de vagina te vergroten en zo de doorgang van de baby te vergemakkelijken. Het versnelt dus de geboorte en wordt dus meestal toegepast je baby pijn heeft en snel naar buiten moet. Het kan soms ook worden uitgevoerd wanneer instrumenten zoals een tang of zuignap nodig zijn om de baby ter wereld te helpen.

Hoe wordt de knip uitgevoerd?

Een gynaecoloog kan een episiotomie uitvoeren, maar ook de verloskundige mag dat doen. De hygiënische maatregels voor een episiotomie zijn dezelfde als voor elke andere chirurgische ingreep:

  1. De arts moet een operatieschort, steriele handschoenen en een masker dragen.
  2. Hij moet je informeren over de noodzaak van de knip en je toestemming krijgen.
  3. De plek waar het sneetje komt, moet gereinigd, gespoeld, gedroogd en steriel zijn.

Zodra het sneetje is gemaakt, de baby is geboren en de placenta is uitgedreven, zal het medisch personeel de snee dichtnaaien. Dat kan soms tot een half uur duren. Je krijgt een plaatselijke verdoving voor deze hechting als je geen ruggenprik hebt gekregen.

Doet de knip bij het bevallen pijn?

Als je een ruggenprik gekregen hebt, zal je niets voelen. Als je ervoor kiest om op natuurlijke wijze te bevallen, hoef je je echter ook geen zorgen te maken. Een episiotomie wordt steeds uitgevoerd tijdens het persen wanneer het hoofd van de baby op het perineum drukt en dit dus goed uitgerekt is, waardoor het praktisch ongevoelig is. Nadat je terugkeert naar je kamer en in de dagen die volgen, kan je wel nog pijn voelen als je zit. Dan kan je een pijnstiller nemen. Na enkele maanden zou je echter geen pijn meer mogen voelen. Is dat wel het geval, aarzel dan niet om met je verloskundige te praten.

Het verzorgen van je episiotomie

Tijdens je verblijf op de kraamafdeling, maar ook als je weer naar huis gaat, wordt je episiotomie gecontroleerd door een verloskundige om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn. Voor de verzorging van je episiotomie hoef je geen ontsmettingsmiddel te gebruiken, gewoon wassen met een milde zeep speciaal voor de intieme zone, zorgvuldig afspoelen en droogdeppen.

Kan je een episiotomie voorkomen?

Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.

Wat als je geen knip wil?

Net zoals bij elke chirurgische ingreep, vereist een episiotomie de toestemming van de aanstaande moeder. Dus als je geen episiotomie wilt, kun je gewoon weigeren... in theorie. Helaas ligt het in de praktijk soms anders. Wil je zeker geen knip, breng dan altijd het medische team op de hoogte voor de bevalling. Je kan dit al aangeven ruim voor de bevalling, tijdens een van je controle-afspraken. Ook kan je een geboorteplan opstellen waarin je aangeeft dat je geen episiotomie wil, behalve in uiterste noodgevallen. Dan ben je zeker dat iedereen van het medische team bij je geboorte op de hoogte is van jouw wensen.

Wanneer is een episiotomie echt nodig?

In sommige gevallen is de knip echter onvermijdelijk, namelijk:

  1. Als je baby pijn heeft.
  2. Als je baby te groot is of bij bepaalde gevallen als hij in stuit ligt.
  3. Als je baby te vroeg is.

In deze gevallen is het belangrijk om het aanwezige medische team te vertrouwen. Soms kan de arts ook een episiotomie voorstellen om een ernstige scheur in de anale sluitspier te voorkomen. Dat is steeds geval per geval te bekijken en deze beslissing wordt dan op het moment zelf genomen.

Er wordt steeds minder geknipt

Zo’n 30 jaar geleden lag het percentage episiotomieën bij een eerste kind nog op 70%, maar dat percentage is sindsdien gedaald. Vandaag blijven de kraamklinieken hun best doen om zo weinig mogelijk te knippen. Dat doen ze door extra aandacht te besteden aan de opleiding van vroedvrouwen en gynaecologen wat betreft handelingen die het mogelijk maken het perineum te behouden.