favorieten
Geboorte: steun tijdens de beproeving

Help, ik ben bang om te bevallen! 4 tips om je angst voor de bevalling te overwinnen


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 09/10/2023

Je zwangerschap is een spannend moment in je leven met als hoogtepunt de geboorte van je kindje. Toch is het normaal om zenuwachtig te zijn bij het idee van de naderende bevalling, zeker als het je eerste keer is. Ben je bang om te bevallen, bekijk dan zeker deze 4 tips om je angst te overwinnen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

1- Begrijp waar je angst vandaan komt

Met de bevalling in aantocht kunnen veel twijfels en angsten de kop opsteken, zoals de angst om pijn te lijden, om niet te kunnen bevallen of zelfs om dood te gaan. Soms komen deze gevoelens voort uit een gebrek aan informatie of uit vooroordelen door de maatschappij of je omgeving. Bepaalde instrumenten zoals pincetten, spuiten en zuignappen worden al snel geassocieerd met schokkende beelden.

Als je bang bent om te sterven in het kraambed, moet je vooral onthouden dat die kans in ons land zeer klein is, zeker in vergelijking met het aantal geboorten. Bespreek je vragen en angsten met je verloskundige en laat je uitgebreid informeren over wat je tijdens de bevalling allemaal te wachten staat. Als je weet welke acties de verloskundige of vroedvrouw onderneemt tijdens je bevalling, voorkom je dat je fantasie op hol slaat.

2- Vermijd verhalen over moeilijke bevallingen

Er is altijd wel die ene vriendin die je vertelt over haar afschuwelijke bevalling of een buurvrouw die je in detail de bevalling van haar grootmoeder in de jaren stillekes uit de doeken doet. Dan kan je maar beter je vingers in je oren steken of weglopen. Ga ook geen bevallingsverhalen lezen op forums. Er zijn altijd bevallingen die absoluut niet vlot verlopen, maar die zijn nog steeds eerder zeldzaam. Geen reden tot paniek, dus!

3- Praat over je angsten

De vroedvrouwen, gynaecologen en andere gezondheidswerkers die je tijdens je zwangerschap begeleiden, zijn er ook om naar je twijfels en zorgen te luisteren. Voor vrouwen die lijden aan tokofobie (paniekangst voor de bevalling) is het mogelijk om een keizersnede te bespreken met je verzorgers. Aarzel dus niet om al deze zaken te bespreken met je gynaecoloog of vroedvrouw.

4- Bereid je voor

Van yoga tot hypnose, er zijn tal van methodes om de bevalling zo kalm mogelijk voor te bereiden die samengaan met de klassieke voorbereiding op de bevalling. Deze methodes helpen om een meer ontspannen zwangerschap te beleven. Door je lichaam onder controle te leren houden en beter te leren ademen, verminder je stress in de aanloop naar de bevalling. Hypnose en sofrologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van visualisatietechnieken, zijn zeer makkelijke manieren om je angsten te bedwingen.

Adem in, adem uit, alles komt goed. Dankzij de voorbereidende cursussen, ontspanningstechnieken en steun uit je omgeving, ben je klaar om je kind te verwelkomen. Onthoud ook dat je nooit alleen bent op de dag van de geboorte! Je partner, een vriend, je moeder of het medisch personeel, er zullen altijd mensen zijn die je helpen dit kind ter wereld te brengen.