Middeltjes tegen de pijn
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 28/02/2024
Laat je helpen
Je hebt pijn en je weet niet hoe lang het nog zal duren. Je kan je niet herinneren wat je moet doen. Panikeer niet! De vroedvrouw of de kinesist is er om je bij te staan. In het vuur van de strijd zal zij je herinneren aan hoe je moet omgaan met weeën. Ze zal je aanmoedigen en je uitleggen wat het verdere verloop van de bevalling inhoudt. Als je partner aanwezig is, kan hij de onderkant van je rug masseren, je voorhoofd met een nat washandje verkoelen of je ondersteunen als je even rond wil stappen. En uiteraard je aanmoedigen en bijstaan met raad en daad. Maak je dus geen zorgen, je zal in de watten gelegd worden!
Relaxatieoefeningen
Breng de relaxatieoefeningen die je tijdens de prenatale lessen hebt geleerd in praktijk, het zal vermijden dat je in paniek raakt vanaf de eerste hevige weeën. Adem goed in en uit en ontspan je. Profiteer van de pauze tussen twee weeën in om terug op krachten te komen. Ontspan je spieren en sluit je ogen. En vergeet bovenal niet alles te relativeren: moest een bevalling zo ontzettend pijnlijk zijn, zouden er zeker niet zoveel baby’tjes geboren worden.
De epidurale verdoving
Deze anesthesie maakt het onderlichaam gevoelloos door de zenuwen van je ruggenmerg te verdoven. Voor je de epidurale verdoving krijgt wordt een plaatselijke verdoving toegediend om het onderste gedeelte van je rug ongevoelig te maken. Praat over een epidurale met je vroedvrouw tijdens de eerste fase van ontsluiting in de arbeidskamer.
Als je voor epidurale verdoving kiest, voel je dan zeker niet schuldig : niets verplicht je om de heldin uit te hangen en keihard op je tanden te bijten! Integendeel, als je de pijn niet voelt, kan je rustig verder babbelen met je partner en kom je fris en monter de bevallingskamer binnen. Hou sowieso in gedachten dat de voorbereidende sessies op de bevalling noodzakelijk zijn omdat medische redenen zouden kunnen aantonen dat een epidurale verdoving voor jou misschien toch niet aangewezen is.
Het is mijn bevalling!
Bij momenten heb je het gevoel dat je lichaam geen deel meer van je uitmaakt. De vroedvrouw onderzoekt je en legt je aan de monitor. Vraag haar gerust alles wat er op dat moment door je hoofd speelt. Daar dient ze immers voor, ze is je vertrouwenspersoon. Vergeet bovenal niet dat buiten hetgeen wat vanuit medisch oogpunt vereist is, geen enkele techniek jou mag worden opgelegd. Een epidurale verdoving is een keuze, geen verplichting.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten