Le bébé retour de couches thumb
favorieten
Anticonceptie na de bevalling

Een nieuwe menstruatiecyclus onmiddellijk na de geboorte?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zodra de bevalling voorbij is, herstelt het lichaam beetje bij beetje van dit ingrijpende avontuur dat 9 maanden heeft geduurd. Na de bevalling keren je maandstonden terug ... Normaal gezien toch. Zwanger worden direct na de bevalling is goed mogelijk. Verklaringen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Terugkeer naar de onbepaalde ovulatie

Meteen na je bevalling krijg je te maken met bloedverlies, ook wel lochia genoemd. Dit is bloed dat verschillende afvalstoffen bevat. Als je geen borstvoeding geeft, begin je na ongeveer 6 tot 8 weken terug te menstrueren. Maar voor die tijd kan je wel al ovuleren! De maandstonden worden vaak verkeerd begrepen als een hervatting van de cyclus ... Een cyclus kan vroeger beginnen met een ovulatie.

Borstvoeding: contraceptief of niet?

Borstvoeding zou contraceptieve voordelen bieden, maar wees voorzichtig, dit geldt alleen als je uitsluitend borstvoeding geeft. Prolactine, het borstvoedingshormoon bij uitstek, 'blokkeert' in zekere zin de ovulatie. Maar je moet dan wel voldoende borstvoeding geven en niet afwisselen met flesjes. En dan hebben we het nog niet over de kleine verrassingen die de natuur in petto heeft: de eventuele hervatting van de cyclus bij het geven van borstvoeding varieert enorm van vrouw tot vrouw, zelfs als er uitsluitend borstvoeding wordt gegeven. De meest voorzichtige optie blijft het gebruik van voorbehoedsmiddelen, of een pil die compatibel is met borstvoeding.

Het belang van een voorbehoedsmiddel te kiezen

Om te voorkomen dat je onmiddellijk na de bevalling zwanger wordt, is het belangrijk om vanaf de dag van geboorte aan voorbehoedsmiddelen te denken. Je krijgt de pil voorgeschreven wanneer je de kraamkliniek verlaat en kunt die 3 weken later weer beginnen innemen … gebruik in de tussentijd een voorbehoedsmiddel zoals een condoom. Een spiraaltje, zowel een koperen of eentje met hormonen, kan pas na 4 weken worden geplaatst, wanneer de baarmoeder en baarmoederhals hun normale grootte weer hebben aangenomen, nadat je vaginaal bevallen bent. Het wordt echter meestal geplaatst tijdens het onderzoek bij je gynaecoloog na 6 weken. Er is ook het anticonceptiestaafje, het diafragma enzovoort. Weet dat het bij een geplande keizersnede mogelijk is om een spiraaltje te laten plaatsen voordat je wordt gehecht. Informeer je tijdens je zwangerschap zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In geval van twijfel

Aarzel bij twijfel niet om met het te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog en een bloedtest te laten afnemen om zeker te weten of je zwanger bent. Als je denkt dat het risico bestaat dat je zwanger wordt, is de morning-afterpil een eenmalige oplossing.

Er zijn vrouwen die zwanger worden na de bevalling hoewel ze niet opnieuw begonnen menstrueren, hoewel dit uitzonderlijk is. Neem de nodige maatregelen als je niet onmiddellijk weer aan gezinsuitbreiding wilt doen!