comment tomber enceinte
favorieten
Voorbereiding op een baby

Voorbereiden op zwangerschap: zo doe je dat


Geschreven op 28/02/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 28/02/2023

Als je zwanger wil worden, is het belangrijk om je lichaam op de best mogelijke manier voor te bereiden. Een gezonde levensstijl is daarbij essentieel. Het verhoogt niet alleen je vruchtbaarheid, maar heeft ook een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

Hoe maak je een baby?

De komst van een baby is vaak een moment van vreugde en opwinding, maar voor veel koppels kan de weg naar het ouderschap complex en soms mysterieus lijken. Elk traject naar het ouderschap is uniek en verdient een zorgvuldige verkenning. In dit artikel bespreken we de verschillende stappen en overwegingen die betrokken zijn bij het conceptieproces, met nadruk op praktische adviezen, medische kennis en emotionele aspecten om rekening mee te houden voor degenen die hun gezin willen uitbreiden.

De conceptie, een heel avontuur

Baarmoederhals

De baarmoederhals speelt een cruciale rol in het conceptieproces. Hij fungeert als een beschermende barrière voor de baarmoeder, waardoor infecties en ziekteverwekkers worden tegengehouden die de baarmoeder kunnen bereiken en de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Tijdens de ovulatie wordt de baarmoederhals zachter en opent hij zich enigszins om de doorgang van zaadcellen naar de baarmoeder mogelijk te maken.

Miljoenen zaadcellen

Tijdens de ejaculatie worden miljoenen zaadcellen in de vagina vrijgegeven en stijgen ze op door de baarmoederhals naar de eileiders. Slechts een klein aantal zaadcellen overleeft in het vrouwelijke voortplantingskanaal en bereikt de eicel. Deze intense competitie tussen de zaadcellen is cruciaal om de bevruchting en de conceptie van een baby te verzekeren.

Zaadje in de buik

De conceptie van een baby begint met de fusie van een eicel en een zaadcel om een embryo te vormen. Deze vereniging vindt meestal plaats in de eileider. Zodra de eicel bevrucht is, reist hij naar de baarmoeder, waar hij zich in de baarmoederslijmvlies nestelt om met de ontwikkeling van de baby te beginnen.

Buik van de mama

De buik van de mama wordt de knusse thuisbasis voor de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. De baarmoeder, een hol spierorgaan, vergroot om de groei van de foetus te accommoderen. Het biedt een beschermde omgeving waar de baby essentiële voedingsstoffen ontvangt en zich ontwikkelt tot aan de geboorte.

Deze anatomische en fysiologische aspecten zijn fundamenteel om te begrijpen om de kans op conceptie te maximaliseren en de droom van het ouderschap te realiseren.

Gezonde voeding

Het spreekt voor zich dat gezonde voeding erg belangrijk is. Fruit en groenten zijn een dagelijkse must. Ze voorzien je lichaam van voldoende vitaminen, zoals calcium, ijzer en folaat. Deze vitaminen bevorderen je ovulatie. Ook gezonde vetten zijn erg van belang. Je vindt deze vetten bijvoorbeeld in vette vis, avocado en olijfolie. Ze gaan ontstekingen tegen en hebben een gunstig effect op de vruchtbaarheid. Vermijd echter ongezonde vetten, die je onder andere in verpakt voedsel vindt. Die kunnen namelijk leiden tot ovulatiestoornissen. Daarnaast mag je ook complexe koolhydraten eten, zoals quinoa of volkoren granen. Ook die voedingsstoffen zijn belangrijk voor je ovulatie. Laat bewerkte koolhydraten en koekjes links liggen.

Een gezond gewicht bevordert een gezonde zwangerschap. Als je te weinig of te veel weegt, kan dat een invloed hebben. Overgewicht verhoogt de kans op zwangerschapsdiabetes. Streef dus naar een gezonde levensstijl.

Foliumzuur

Foliumzuur is een cruciale vitamine om het risico op afwijkingen aan het ruggenmerg, zoals een open ruggetje, zoveel mogelijk te verkleinen. Het draagt bij tot de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van je baby.

Zodra je stopt met anticonceptie, is het aangeraden om dagelijks 0,4 mg foliumzuur in te nemen. Doe dat tot de derde maand van de zwangerschap. Eet kalkoen, pinda’s, melk en aardappelen voor extra inname van foliumzuur

Roken, drugs, alcohol

Bij een gezonde levensstijl horen geen verslavende producten. Roken, drugs en alcohol zijn uit den boze. Stop al voor je zwanger probeert te worden, om de schadelijke stoffen in je lichaam zoveel mogelijk af te breken. Als je gestopt bent met roken, heb je meer kans om zwanger te worden en is de kans op problemen tijdens de zwangerschap kleiner.

Medicatie

Als je medicatie neemt, licht je arts en apotheker dan in dat je zwanger probeert te worden. Zij kunnen bepalen of je de medicatie kan blijven nemen, een kleinere dosis moet nemen, of zelfs helemaal niet meer mag nemen. Neem voortaan enkel medicatie die je via een voorschrift verkrijgt en lees zorgvuldig de bijsluiters

Doktersbezoek

Laat een check-up doen bij je huisarts. De dokter kan vitaminetekorten vaststellen of eventuele erfelijke aandoeningen laten opsporen. Hij of zij zal bovendien controleren of al je vaccinaties in orde zijn. Je kan dan met een gerust hart beginnen aan jullie avontuur om zwanger te worden.

En de papa?

Al deze tips gelden ook voor de toekomstige vader. Om de kwaliteit van de zaadcellen te bevorderen en de kans op een zwangerschap te verhogen, is het belangrijk dat de man er eveneens een gezonde levensstijl op nahoudt. Stoppen met roken en drugs, gepast medicatiegebruik en gezonde voeding zijn essentieel voor beide partners.