Contraception : tout savoir à propos de la stérilisation
favorieten
Onvruchtbaarheid of steriliteit?

Sterilisatie als anticonceptie: alles wat je moet weten


Geschreven op 23/01/2023 door Emily Van Campenhout, Copywriter
Gewijzigd op 23/01/2023

Zodra je kinderwens vervuld is, denk je misschien na over een definitievere vorm van anticonceptie, die ook nog eens hormonenvrij is. Sterilisatie kan dan een goede optie zijn. Zowel een man als een vrouw kunnen gesteriliseerd worden. We zetten alle informatie op een rijtje.

Wanneer kiezen voor sterilisatie?

Veel koppels kiezen voor sterilisatie van een of beide partners als ze zeker zijn dat hun kinderwens volledig vervuld is, en als ze af willen van hormonale anticonceptie of het condoom. De uroloog, bij mannen, of de gynaecoloog, bij vrouwen, zal eerst uitgebreid peilen naar je motivatie. Ben je te jong, heb je geen kinderen of heb je twijfels, dan zal de dokter een sterilisatie weigeren en een andere vorm van anticonceptie aanraden.

Sterilisatie bij de man

Bij de sterilisatie van een man, ook vasectomie genoemd, worden de zaadleiders doorgesneden. Daardoor komen er geen zaadcellen meer in het zaadvocht terecht en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Het is een relatief kleine ingreep die onder volledige of plaatselijke verdoving kan uitgevoerd worden. De dagen na de vasectomie kan er een lichte zwelling optreden en het kan ook wat pijn veroorzaken. Houd het dus enkele dagen rustig.

Na de sterilisatie ben je niet meteen onvruchtbaar: een extra vorm van anticonceptie is tijdelijk nog een must. De dokter zal na enkele maanden een spermastaal laten onderzoeken. Zijn er geen zaadcellen meer te bespeuren, dan krijg je groen licht om andere vormen van anticonceptie te laten vallen.

Sterilisatie bij de vrouw

De sterilisatie van een vrouw gebeurt via een kijkoperatie of een openbuikoperatie, tijdens een keizersnede bijvoorbeeld, waardoor deze ingreep iets ingrijpender is dan een vasectomie. De gynaecoloog sluit de eileiders af door er een klemmetje op te plaatsen, ze dicht te branden of door er een stuk tussenuit te halen. Je bent in principe meteen onvruchtbaar. Aangezien deze anticonceptie niet met je hormonenhuishouding rommelt, blijf je je menstruatiecyclus behouden. Je hebt dus nog steeds een maandelijkse bloeding, maar de eicel geraakt niet tot in de baarmoeder en wordt door het lichaam afgebroken.

Kan een sterilisatie ongedaan gemaakt worden?

Een sterilisatie is definitief. Echter, het kan zijn dat u er spijt van krijgt, zelfs als uw beslissing weloverwogen was. Het is momenteel mogelijk om een 'hersteloperatie' te ondergaan, hoewel de slaagkansen variabel zijn

De vasovasostomie is een manier om de doorgesneden kanalen tijdens een vasectomie weer met elkaar te verbinden en zo de zaadcellen toe te staan het ejaculatiekanaal te bereiken. Dit is echter relatief ingewikkeld. Als de sterilisatie meer dan tien jaar geleden heeft plaatsgevonden, wordt het bijzonder moeilijk. Bovendien is er geen garantie dat dit zal leiden tot een zwangerschap, zelfs als uw sperma opnieuw levende zaadcellen bevat.

Ook bij vrouwen kan sterilisatie in principe omkeerbaar zijn. Eerst wordt geanalyseerd of er nog eicellen aanwezig zijn, en er wordt ook rekening gehouden met uw leeftijd. Deze operatie biedt ook geen garantie op een zwangerschap.

Technisch gezien kan sterilisatie dus omkeerbaar zijn, maar dat is niet het doel en het is niet zonder risico. Het is dus een belangrijke beslissing die genomen moet worden, die speciale overweging vereist