Gevarieerd eten: een evenwichtige maaltijd klaarmaken voor je baby
Geschreven op 12/08/2022 door Eloïse Dohmen, Rédactrice et sophrologue Gewijzigd op 12/08/2022
Is jouw baby tussen de vier en zes maanden oud? Dan denk je waarschijnlijk al na over hoe je gevarieerde maaltijden kan klaarmaken. Maar waarmee begin je?
Als je klaar bent om vaste voeding te geven, geef je je baby eerst groenten en fruit en dan stap je geleidelijk aan over op iets uitgebreidere maaltijden, waar je onder andere zetmeelproducten, vlees en zuivelproducten aan toevoegt. Maar je vraagt je waarschijnlijk af hoe je de maaltijden van je kind wat in evenwicht kan houden? Wij hebben wat tips voor jou op een rijtje gezet.
Hoe stap je over op vaste voeding?
Rond vijf of zes maanden, wanneer je baby zijn hoofdje wat kan rechthouden en zelf geïnteresseerd raakt in jouw eten, kan je langzaam wat voedsel introduceren. Eerst start je met wat groenten en fruit. Het is belangrijk om niks te forceren en je aan te passen aan het ritme van jouw kind; eten moet namelijk leuk blijven.
Lees zeker ons artikel over starten met voedseldiversificatie of de informatie die wordt aangeboden door Kind en Gezin.
Hoe maak je een groentemaaltijd klaar?
Het is belangrijk om te starten met groenten die gemakkelijk te verteren zijn, zoals wortelen, sperziebonen, courgette, venkel, pompoen enz. Aanvankelijk moet het eten nog gemixt worden.
Dit is de samenstelling van een groentemaaltijd van 200 à 250 gram:
- ½ gestoomde groenten
- ½ gestoomde aardappelen
- Eén tot twee theelepels plantaardige olie (olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie)
Maar let op: gebruik geen pindaolie, want dat is namelijk een allergeen.
- Je kan ook wat verse kruiden toevoegen als je wil, zoals peterselie, basilicum, dragon, oregano of rozemarijn, maar voeg er zeker geen zout of een bouillonblokje aan toe.
Als je baby wat heeft kunnen wennen aan de nieuwe voeding, kan je geleidelijk aan andere groenten introduceren.
Vanaf zes maanden mag je de aardappelen vervangen door andere zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals rijst, griesmeel en pasta. Op dat moment moet je ook vlees toevoegen (ongeveer 15 gram) en vis en eieren, tenzij je kind het risico loopt allergisch te zijn. In dat geval moet je wachten tot hij of zij een jaar oud is.
Hoe start je met fruit?
In het begin moet fruit (200 à 250 gram) nog gekookt en gemixt worden zodat het beter verteerbaar is. Kies voor vers, biologisch fruit. Geef er liefst geen koekjes bij, zeker niet als ze zoet zijn.
Je kan gemakkelijk beginnen met goed verteerbaar fruit, zoals een halve banaan, appel of peer. Daarna mag je langzamerhand ook andere soorten fruit geven.
Eenmaal je baby daaraan gewend is, geef je rauw fruit en combineer je verschillende texturen en soorten.
Voedseldiversificatie aangepast aan je kind
Vanaf zes maanden is het mogelijk om aan child-led diversification (CLD) te doen. Die methode bevordert de zelfstandigheid en de psychomotorische ontwikkeling van je baby. Een nadeel is dat het een vuile boel kan worden! We vertellen er je alles over in dit artikel.
Het maakt niet uit welke smaken en texturen je baby ontdekt, zolang hij of zij maar plezier beleeft tijdens het eten. Geniet ervan!
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten