Kinderen krijgen: sociale druk of bewuste keuze?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Beslissen om een kind te krijgen, is geen gemakkelijke keuze. De rest van je leven hangt af van deze beslissing en er spelen niet alleen rationele argumenten mee. Hier zijn enkele interessante vragen om over na te denken voordat je de sprong waagt:

  1. De redenen waarom je kinderen wil

Sociale druk of je overtuigingen kunnen je ertoe aanzetten je gezin uit te breiden. Er bestaat nog altijd een populaire overtuiging dat een vrouw niet compleet is totdat ze kinderen heeft gehad. Dat is nog steeds een van de redenen waarom vrouwen vandaag worden aangemoedigd om kinderen te krijgen: het is voor hen een persoonlijke prestatie, iets wat zij nodig hebben.

Je familie, je omgeving en sociale normen hebben een sterke invloed op je beslissingen. Onthoud dat het niet genoeg is om een kind te willen. Het is ook belangrijk om de investering die een kind vereist in overweging te nemen.

Wat is het verschil tussen "een kind willen" en "naar een kind verlangen"? Volgens psychoanalytica Catherine Mathelin "kunnen wij ons ervan bewust zijn iets te willen en, in ons onderbewustzijn, er toch niet naar verlangen”. Verlangen is deels verbonden met het onbewuste. We weten nooit echt wat ons verlangen is. Een deel ervan blijft altijd raadselachtig.

  1. De veranderingen in je dagelijkse leven

De keuze om een kind op de wereld te zetten en op te voeden verandert je dagelijkse leven, je persoonlijk evenwicht, jullie relatie als koppel en je visie op de wereld. Het is dus belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt: Ben je bereid om een aantal offers te brengen? Wil je een kind voor jezelf of voor iemand anders? Wat zijn je redenen om wel of niet een kind te krijgen? Zou je hem/haar kunnen opvoeden zonder een bepaald ideaal te willen opleggen? Voel je je in staat om je kind een stevige emotionele basis te geven? Zou je jouw beroeps- en gezinsleven kunnen combineren?

  1. Is het krijgen van een kind een teken van sociaal succes?

Tegenwoordig worden zwangere vrouwen verheven tot de rang van godinnen, zoals Beyoncé of Rihanna. Ze aarzelen immers niet om hun bolle buikjes te laten zien op sociale netwerken. Volgens bepaalde normen schijnt de bevalling dé vervulling van het leven te zijn, na het krijgen van een baan en het hebben van een stabiele relatie.

Maar wat als die normen helemaal niet bij jou passen? Tegenwoordig zijn er meer en meer vrouwen, zoals Jennifer Aniston, die zich uitlaten over de sociale druk die komt kijken bij een kinderloos leven.

Het is daarom de moeite waard jezelf de volgende vragen te stellen: wat betekent succes voor jou? Wat is echt belangrijk voor je? Waar wil je trots op zijn als je je laatste adem uitblaast?