Paragraphs
Nutricia food




Goed gehydrateerd tijdens mijn zwangerschap

Un verre d'eau pour l'hydratation pendant la grossesse

1

Meer water drinken Volgens de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is het aanbevolen om de waterinname met 300 ml per dag te verhogen. Voor een zwangere vrouw loopt de totale waterinname daardoor op tot ongeveer 2,3 l per dag. (1) Het merendeel van het water komt uit drank, de rest uit de voeding.

2

Overal kleine flessen Om 1,8 liter (of 7 grote glazen) water per dag te drinken, zet je best een fles plat of bruiswater op je bureau, één in je auto, één op de salontafel, één op je nachtkastje,... Zo vergeet je niet om regelmatig te drinken! Wacht niet tot je dorst hebt, want dorst is een teken van uitdroging. Vul je waterinname aan met fruit en groenten. Denk bijvoorbeeld aan soepen, warm of koud afhankelijk van het seizoen.

3

Altijd lichte urine Een trucje om te weten of je goed gehydrateerd bent? De kleur van je urine moet heel licht blijven. Hoe donkerder je urine, hoe minder gehydrateerd je bent. Als dat het geval is, stuur je best meteen bij.

(1) EFSA Panelon Dietetic Products, Nutrition, and Allergies(NDA); Scientific Opinion on Dietary referencevalues for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459.[48 pp.].Nutricia® ondersteunt de aanbevelingen van de WHO voor de bevordering van borstvoeding gedurende de eerste 6 maanden.

Une bouteille d'eau

6 tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap

6 tips voor gezonde voeding tijdens de zwangerschap - Nutricia

1

Sla geen maaltijden over Zelfs in drukke periodes blijven maaltijden prioritair. Vitaminen en mineralen bijvoorbeeld zijn essentieel, zowel voor je baby als voor jou. We mikken dus op drie maaltijden, goed verspreid over de dag. Als je daarnaast nog honger krijgt, kan je een gezond tussendoortje nemen.

2

Kies voor superfood Producten boordevol vitaminen, mineralen, goede vetten, proteïnen en vezels? Ze bestaan! We noemen ze superfood: fruit en groenten, zuivelproducten, volkoren voedingsmiddelen (rijst, pasta, enz.), peulvruchten (linzen, kikkererwten enz.), noten en granen (lijnzaad, chia, hennep enz.). De omega 3-vetzuren in vis ondersteunen dan weer de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

3

Rustig aan met vette, zoute en zoete snacks! Vooruit, het is voor het goede doel: weg met patisserie, koeken, snoepjes, chocoladerepen, maar ook in de afdeling met hartige hapjes laat je voortaan chips, aperitiefhapjes, charcuterie enz. links liggen. Ze bevatten veel calorieën, slechte vetten, suiker en/ of zout en maar weinig voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Ze staan dus in het rood. Natuurlijk mag je af en toe eens zondigen! Denk ook eens aan gezonde snacks op basis van fruit of groenten, die je goed wast onder stromend water.

4

Water en de rest komt later! Zwanger of niet, ons lichaam heeft veel water nodig. Maar, met een baby in aantocht is dit extra belangrijk! Voortaan neem je dus best steeds een flesje water met je mee, om zo aan ca. 2 liter per dag te komen. Ga voor de simpelste optie: plat of bruiswater, en vermijd gesuikerde dranken of lightvarianten met zoetstoffen. Thee en koffie, met mate? Ja, als je niet te gevoelig bent voor theïne of cafeïne.

5

Aan de kookpotten! Gezond eten betekent ook zelf koken. Kant-enklare maaltijden (die vaak te veel vet, zout en suiker bevatten) houden we voor noodgevallen en we halen ons kookboek of onze favoriete culinaire website boven. Je hoeft geen sterrenchef te worden, zolang je maar verse ingrediënten gebruikt en gerechten klaarmaakt die je lekker vindt. Dit is natuurlijk ook een geschikte taak voor de toekomstige papa! Door zelf te koken, kan je je zout- en suikerconsumptie in de hand houden.

6

Te allen tijde vermijden! Voor een goede ontwikkeling en gezondheid van je baby en om bacteriële besmettingen door voeding te vermijden, is het belangrijk om groenten en fruit steeds goed te wassen en te schillen. Schrap alcoholische dranken en voedingsmiddelen die mogelijks bacteriën of ziektekiemen bevatten. Je vermijdt best rauw vlees, gerookte vis, rauwe eieren (bv. in mayonaise of huisgemaakte chocolademousse), rauwmelkse of zachte kaas en gekiemde zaden.

Nutricia food

CHAIMAE & PAULINE, Diëtisten bij Nutricia

 

Hallo (toekomstige) mama’s. Wij zijn diëtisten bij Nutricia. Zoals vele jonge mama’s heb je zeker veel vragen. Geen paniek! Wij zijn er om op jullie vragen te antwoorden.

Bel gratis op 0800 16 685 - elke werkdag van 8:30 tot 17:00u, vrijdag van 8:30 tot 16:00u

WhatsApp +32 471 13 43 00

Email via www.nutriciababy.be

Afficher le bouton de partage Off