De duur van het zwangerschapsverlof berekenen
Je bent zwanger en vraagt je af hoe je zwangerschapsverlof eruit zal zien. Op hoeveel weken zwangerschapsverlof heb je recht vóór de geboorte? Hoe lang duurt het na de geboorte van het kind? Op welke dagvergoedingen kun je aanspraak maken tijdens deze weken zwangerschapsverlof? Dit zijn slechts enkele van de vragen die we kunnen beantwoorden om je te helpen begrijpen wat je rechten zijn. En bekijk vooral onze simulator voor het berekenen van je zwangerschapsverlof: met een paar klikken kun je een simulatie uitvoeren om de data van je zwangerschapsverlof en je verlof na de bevalling te berekenen.
Zwangerschapsverlof berekenen: wanneer begint het?
Om erachter te komen wanneer je zwangerschapsverlof ingaat, is het eerste wat je moet weten je geschatte bevallingsdatum (EDD). Dit kom je te weten na je eerste echo, een zogeheten dateringsecho, die de exacte leeftijd van je zwangerschap bepaalt, op de dag nauwkeurig, aan de hand van metingen van je foetus. Na deze echo kan je gynaecoloog je vermoedelijke uitgerekende datum of DPA geven.
Concreet heb je recht op:
- 1 verplichte week voor je uitgerekende datum, of je nu een baby of een tweeling verwacht.
- Optioneel verlof: 5 weken voor de verplichte week als je in verwachting bent van één kind, of 7 weken in geval van een meerling.
Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof?
In België is de duur van het zwangerschapsverlof volgens de huidige wetgeving als volgt:
- 15 weken verlof voor de geboorte van één kind, als volgt verdeeld: 6 weken prenataal verlof en 9 weken postnataal verlof;
- 17 weken voor de geboorte van een meerling, als volgt verdeeld: 8 weken voor de geboorte, 9 weken na de geboorte;
Je moet weten dat het mogelijk is om de start van je zwangerschapsverlof uit te stellen, buiten de verplichte week, om meer tijd met je kind door te brengen zodra het geboren is. Het uitstellen van je zwangerschapsverlof is afhankelijk van medisch advies, dus aarzel niet om het met je gezondheidsprofessional te bespreken. Daarna kun je je bedrijf informeren.
Ter informatie: vaderschapsverlof bedraagt momenteel 20 dagen voor één kind of bij een meerling.
Simulator voor berekening van zwangerschapsverlof
De regels voor zwangerschapsverlof kennen is allemaal goed en wel... Maar als een hulpmiddel de berekeningen voor me zou kunnen doen, zou dat nog beter zijn! Daarom hebben we deze zwangerschapsverlofcalculator gemaakt om u te helpen uw zwangerschap aan te geven bij uw werkgever en uw mogelijke verlofdatum en terugkeer naar het werk aan te kondigen als u werknemer bent.
Een gepersonaliseerde simulatie voor het berekenen van zwangerschapsverlof
De zwangerschapsverlofcalculator van De Roze Doos houdt rekening met een aantal factoren met betrekking tot uw zwangerschap en uw gezinssituatie:
- Uw verwachte bevallingsdatum;
- Het aantal kinderen dat u verwacht: een baby, tweeling, drieling, enz.
Op basis van deze informatie zal de zwangerschapsverlofcalculator van De Roze Doos u het totale aantal weken vertellen waarop u recht heeft, de begindatum van uw zwangerschapsverlof en de einddatum - dat wil zeggen de datum waarop u weer aan het werk gaat als u geen ouderschapsverlof opneemt.
Hoe vraag ik zwangerschapsverlof aan?
Als je werkloos bent, stuur dan het formulier "Bewijs van arbeidsongeschiktheid" naar je ziekenfonds. Laat het formulier of getuigschrift invullen door de arts of verloskundige. Stuur het uiterlijk 2 dagen na het begin van je zwangerschapsverlof naar de controlerend geneesheer van het ziekenfonds.
Als je een werknemer bent, moet je ook het formulier "Attest van arbeidsongeschiktheid" naar je ziekenfonds sturen. Bovendien moet je ten minste zeven weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum aan je werkgever een medisch attest bezorgen met de vermoedelijke datum van de bevalling.
Vraag & Antwoord
Je ziekenfonds betaalt je zwangerschapsverlof. Als je werkt, is de werkgever niet direct verantwoordelijk. Hij is echter wel verplicht om de arbeidsovereenkomst tijdens het zwangerschapsverlof te behouden en de rechten van de werkneemster als zwangere vrouw te respecteren.
Als werknemer ontvang je de eerste 30 dagen van je zwangerschapsverlof 82% van je werkelijke loon van het ziekenfonds. Vanaf de 31e dag van je moederschapsverlof ontvang je 75% van je geplafonneerde brutoloon (maximaal 118,27 euro per dag, vanaf 1 maart 2022).
Als je werkloos bent en een uitkering ontvangt, ontvang je de eerste 30 dagen je basisuitkering plus een verhoging van 19,5% van je afgetopte brutoloon. Vanaf de 31e dag ontvangen zij de basisuitkering plus 15% van hun afgetopte brutoloon.
Zelfstandigen en meewerkende echtgenoten hebben recht op een zwangerschapsuitkering van 767,43 euro per week wanneer ze voltijds zwangerschapsverlof nemen. Vanaf de vijfde week ontvangen ze € 701,92 per week (vanaf 1 maart 2022). (bron: jobat.be)
Voordat u met zwangerschapsverlof gaat, moet u uw werkgever op de hoogte stellen van uw zwangerschap en uw voornemen om met zwangerschapsverlof te gaan. U moet een medisch attest voorleggen dat uw zwangerschap aantoont en de verwachte bevallingsdatum vermeldt. Deze documenten zijn nodig om uw werkgever in staat te stellen de juiste maatregelen te nemen en uw rechten te respecteren tijdens uw afwezigheid.
Medisch verlof is bedoeld voor zwangere vrouwen die medische complicaties ondervinden tijdens hun zwangerschap. Arbeidsongeschiktheid wordt op dezelfde manier behandeld als normaal ziekteverlof. De werkgever betaalt je een gegarandeerd salaris gedurende de eerste 30 dagen (werknemer) of de eerste 14 dagen (arbeider).