Veelvoorkomende ziekten


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Kinderziekten
Een baby van enkele maanden oud zal zelden vatbaar zijn voor een van deze ziekten omdat hij nog beschermd wordt door de antistoffen die zijn moeder hem heeft meegegeven. Mazelen, rodehond, roseola en waterpokken gaan altijd gepaard met uitslag. De bof kenmerkt zich door een zwelling ter hoogte van de kaken. Vanaf 12 maanden worden baby’s ingeënt tegen de mazelen, de rodehond en de bof. Allergie voor koemelk Als je baby last heeft van terugkerende bronchitis, aanhoudende diarree, eczema, slaapproblemen… dan kan het in sommige gevallen gaan om een allergie voor eiwitten in koemelk. Is dat het geval bij jouw baby, dan zal je kinderarts waarschijnlijk adviseren om de koemelk te vervangen door melk met minder allergene eiwitten of met ‘ gehydrolyseerde ’ koemelkeiwitten. Als je je baby borstvoeding geeft, dan moet je alle melkproducten uit je voeding bannen.

Goed om te weten:
Zuigelingen hebben vaak last van een overgangsallergie. De allergie voor koemelis meestal van voorbijgaande aard.


Bronchiolitis
Dat is een infectie van de luchtwegen, ter hoogte van de bronchioli of fijne vertakkingen van de bronchi. Meestal gaat het om epidemieën die opduiken in de herfst- en winterperiode en die worden veroorzaakt door verschillende virussen, waarvan het ‘ respiratoir syncytiaal virus ’ (of RSV) het vaakst voorkomt. Eerst wordt de baby verkouden (met een loopneus), dan begint hij te hoesten en raakt hij buiten adem. Wordt zijn toestand erger, dan kan hij niet meer drinken en gaat hij overgeven. Ook kenmerkend is een piepende ademhaling. Raadpleeg meteen je dokter als je baby echt last heeft van het hoesten en niet goed meer eet. Het zijn ouderen die het bronchiolitisvirus doorgeven aan de baby: verkouden broertjes en zusjes, maar ook volwassenen in zijn omgeving. Hou ze vriendelijk maar vastberaden uit de buurt van je kind : dat is de eenvoudigste voorzorgsmaatregel!


Stuipen
Ze slaan heel plots toe en gaan meestal gepaard met koorts. Je baby’s ogen draaien naar boven, zijn lijfje staat strak gespannen en schokt met korte bewegingen. Tracht zijn bewegingen niet tegen te houden, de meeste stuipen houden vanzelf op binnen de 5 minuten. Breng hem onmiddellijk naar het ziekenhuis.