Geboorteplan 2
favorieten
Rechten van de zwangere vrouw

Het geboorteplan: rust in spannende tijden


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Nu je een paar maanden zwanger bent, duiken de vragen over je bevalling op. Vraag je je af hoe de geboorte van je kindje zal verlopen en beangstigt het onbekende je? Weet dat deze angst compleet normaal is en elke aanstaande mama hier mee te maken krijgt.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Het goede nieuws is dat je toch een aantal zaken kan vastleggen die je rust en kracht geven, meer bepaald in je geboorteplan. Van het moment waarop je naar het ziekenhuis wilt worden gebracht tot de administratieve voorbereiding van het kiezen van een kinderbijslagfonds: een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Zo kan jij focussen op het belangrijkste: je kindje ter wereld brengen.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je als aanstaande mama je wensen en ideeën rond je bevalling vastlegt. Het brengt duidelijkheid en rust voor jezelf, maar ook voor de mensen die je tijdens de geboorte van je kindje zullen begeleiden.

Wat zet ik in mijn geboorteplan?

Je wensen tijdens de bevalling:

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden, is waarschijnlijk waar je wilt bevallen en wie je bij je wilt. Kies je voor het ziekenhuis of voor een thuisbevalling? Voor een stille omgeving of voor achtergrondmuziek? En mag er nog iemand anders aanwezig zijn, naast je partner en het kraampersoneel? Denk ook al even na over de houding van je voorkeur en of je eventueel onder water wenst te bevallen.

Denk op voorhand ook goed na over eventuele pijnbestrijding (epidurale verdoving, lachgas, …) en zet je wensen daaromtrent kort op papier. Informeer je over de verschillende soorten en maak uit waar jij je het beste bij voelt.

Je wensen tijdens de geboorte:

Wil jij je kindje zelf ter wereld brengen? Neem dit dan op in je geboorteplan en bespreek het ook nog even met je vroedvrouw of gynaecoloog. Leg ook vast wie de navelstreng doorknipt en hoe jij en je partner willen omgaan met het eerste huid-op-huidcontact.

Beval je in het ziekenhuis? Dan gaan de verloskundigen er al snel van uit dat je de placenta niet wens mee te nemen. Wens je dit wel te doen, bijvoorbeeld om er een boom op te planten, dan geef je dit best op voorhand aan in je geboorteplan.

Na de bevalling:

In je geboorteplan kan je ook belangrijke keuzes opnemen waar je na de geboorte voor staat. Geef je borst- of flesvoeding? En blijf je enkele dagen in het ziekenhuis of wens je poliklinisch te bevallen? Het kan ook een hele geruststelling zijn als je administratieve zaken al geregeld zijn, de kraamhulp gereserveerd is en je startbedrag aangevraagd is bij het kinderbijslagfonds van jouw keuze. Nog geen kinderbijslagfonds gekozen? Vraag snel en gemakkelijk je kraamgeld aan bij Infino!

 

Wat doe ik met mijn geboorteplan?

Bespreek je geboorteplan met de personen die bij je bevalling aanwezig zullen zijn. Overloop alles samen met je partner en bespreek je plan ook zeker met je vroedvrouw of gynaecoloog. Hoe duidelijker alles voor iedereen is, hoe rustiger je naar je bevalling kan toeleven.