favorieten
Slaap bij pasgeborenen

Tips voor het omgaan met de nachten met een pasgeborene


Geschreven op 02/11/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 02/11/2023

Daar werd de baby geboren en bracht hij zijn deel van het geluk mee... Maar ook vermoeidheid! Je wilt graag rusten om een beetje te herstellen, maar de baby ziet het niet zo. Een baby slaapt 's nachts niet zoals wij. Dus om de moeilijke nachten te overleven en te wachten op betere dagen, hier zijn enkele tips om de eerste nachten van je baby te beheren, zowel in het ziekenhuis als thuis.

Slaap op de kraamafdeling: geniet van de hulp die je hebt!

De zwangerschap en vervolgens de bevalling hebben je waarschijnlijk moe gemaakt. Maar je moet voor de baby zorgen! Met hormonen die jojo spelen en babyblues die je prikkelen, is het niet gemakkelijk om te herstellen. En de komst van een kind is zo 'n vloedgolf dat je niet meer weet waar je woont! Haal diep adem: doe wat je kunt.

Het beste is om te slapen zodra je baby in slaap valt, zodat je kunt herstellen. Maar met bezoeken van medisch personeel en familie is dat niet altijd gemakkelijk. Als je je echt uitgeput voelt, aarzel dan niet om hulp te vragen aan de verloskundigen. Denk eraan!

 

Dutjes en baby's nacht: benodigdheden voor de slaap

Als je eenmaal thuis bent met de baby, is het geen goed idee om 's nachts op te staan en door het hele huis te lopen om hem te voeden of te verschonen: laat hem in je kamer slapen! De WHO beveelt dit zelfs aan tot de leeftijd van 6 maanden, vooral om wiegendood te voorkomen. Sommige ouders kiezen voor co-slapen voor meer comfort en zetten de baby pas later in zijn eigen kamer.

Zorg er ook voor dat je alles wat je nodig hebt op je nachtkastje hebt staan: flesje, water, poedermelk - met de juiste hoeveelheid al in een doseerdoosje, dit voorkomt verwarring - evenals luiers, billendoekjes, slabbers en een reserve-outfit voor het geval van lekkages.

Moet je de baby 's nachts verschonen? Weet dat het niet nodig is om de baby na elke voeding 's nachts te verschonen: geef prioriteit aan zijn slaap... en de jouwe! Wat betreft de fles kan deze op kamertemperatuur worden gegeven.

Heb je nagedacht over je comfort bij het verzorgen van de baby 's nachts?

Er is niets erger dan 's nachts wakker worden, vooral meerdere keren. Dus zorg goed voor jezelf!

Denk aan je welzijn tijdens deze iets te rusteloze nachten:

  • Neem een flesje water mee, zeker als je borstvoeding geeft,
  • Overweeg om een tepelcrème op je nachtkastje te leggen,
  • Gebruik een klein nachtlampje in plaats van een bedlampje.

Je kunt ook je favoriete zachte muziek op je smartphone zetten om je te helpen weer in slaap te vallen of terwijl de baby aan het drinken is.

Jonge ouders, wissel elkaar af zodat iedereen kan slapen

Ouder zijn is teamwork... zelfs 's nachts! Profiteer bijvoorbeeld van de vaderschapsverlofperiode van de papa om elkaar af te lossen: om de beurt een nacht! Als mama kan het moeilijk lijken om niet met de vader op te staan, maar houd jezelf tegen: je moet slapen en je vermoeidheid zoveel mogelijk beperken.

Natuurlijk, om te voorkomen dat het gehuil van de baby je wakker maakt, denk aan oordopjes: dat zal je in staat stellen echt te rusten zonder waakzaam te zijn. Als je borstvoeding geeft, kan de vader toch opstaan, jawel: hij kan de baby oppakken, aan de borst leggen, laten boeren en weer terugleggen! Dit is een methode die je ook kunt toepassen wanneer de vader weer aan het werk gaat... Wees moedig, de eerste nachten zijn niet gemakkelijk, maar na verloop van tijd zal het zeker beter gaan!