image alt
Slaapproblemen van de baby

Mijn baby slaapt weinig : is dit normaal?


écrit par un auteur Family Service,
relu et approuvé par un expert : Nathalie Schittekatte, Gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach

Excerpt

Je hoort vaak dat baby’s hun tijd doorbrengen met slapen en eten, vooral in de eerste drie maanden. Maar wat als dat niet zo is ? Moet je je dan zorgen maken?

Slaapt je baby niet veel?

Bij baby's is het net als bij volwassenen: je hebt grote slapers en ... kleine slapers. Het is best mogelijk dat jouw baby maar een beetje slaap nodig heeft. Maar misschien vergelijk je zijn/ haar slaap nog te veel met die van jou. In de eerste maanden is het volkomen normaal dat baby's korte slaapcycli hebben, zelfs 's nachts. Geleidelijk aan zullen deze cycli langer worden. En als je baby 's nachts goed slaapt, is het niet ongewoon dat hij/zij dat overdag wat minder doet.
Uiteindelijk bestaat er niet zoiets als één regel: als een baby in de eerste weken na de geboorte weinig of slecht slaapt, past hij/zij zich de volgende weken vaak weer aan door meer te slapen.

Rust helpt je kindje om beter te slapen

Misschien slaapt je kleintje niet goed door de omgeving. Licht, lawaai, ... de juiste omstandigheden zijn een must om je baby naar dromenland te brengen. Probeer, zonder echt stil te zijn, een sfeer te creëren die de slaap van je baby bevordert
Spreek stilletjes, gebruik zachte gebaren en dim het licht tijdens de dutjes overdag, zo behoudt je baby het onderscheid tussen dag en nacht. Vanaf de leeftijd van 2 maanden kent je baby het verschil tussen dag en nacht en mag de kamer wel volledig verduisterd wordt. Dit zal je baby helpen om vlotter in slaap te vallen. Help je baby ontspannen en leg hem/haar in bed voor het dichtvallen van de oogjes.
Te veel prikkels overdag kunnen de slaap eveneens bemoeilijken. Los korte speeltijden daarom af met rustige momentjes.

Vermijd dat je baby wakker wordt

Ook de REM-slaap is korter bij baby's. Deze fase van de slaap is lichter en je baby kan er door het minste  geluid in wakker worden. Hou het dus rustig en laat je baby onverstoord slapen. Gebruik het moment bijvoorbeeld om zelf een dutje te doen! Heb je nog andere kinderen? Reserveer dan de rustigste kamer voor je baby. Het gebruik van een witte ruis toestel kan ook fijn zijn om geluiden van een spelend broertje of zusje wat weg te filteren.
Baby's maken veel geluiden, grommen als ze slapen en tonen soms tekenen van ontwaken tussen slaapcycli door. Maak gebruik van een babyfoon en ga pas naar je kindje toe als je ziet of hoort dat hij echt wakker is.

Slaapt je baby weinig? Luister naar zijn/haar ritme!

Tijdens de eerste maanden is het essentieel om het ritme van je baby te respecteren: leg hem/haar bij de eerste tekenen van vermoeidheid in bed:

  • herhaaldelijk geeuwen
  • met de ogen knipperen
  • de oren aanraken
  • je baby wordt ongeduldig
  • hij/zij begint te staren
  • je kindje raakt het gezicht aan
  • zijn/haar gedrag verandert: plots is je baby zeer actief of net apathisch
  • je baby'tje zoekt naar een fopspeen of duim

Je herkent deze tekens beetje bij beetje. Leg je baby rustig neer zodra je ze opmerkt. Het is ook handig om met wakkertijden te werken aangezien vermoeidheidssignalen soms verwarrend kunnen zijn. Zo heeft een newborn jonger dan 6 weken een wakkertijd van gemiddeld een uurtje. Dat is erg kort! Tussen de 6 weken en 12 weken evolueert dit dan stelselmatig naar ongeveer 1,5u. Pas jouw behoeften op dat ogenblik aan die van je baby aan. Want een baby die moe is en weinig slaapt... zal dat op termijn nog minder goed doen.

Een baby die weinig slaapt? Andere mogelijke oorzaken

Soms is de oorzaak van een gebrek aan slaap bij je baby elders te zoeken. Onbewust kunnen er, zelfs op jonge leeftijd, emotionele zaken meespelen:  het ontbreken van een vader, een alles omwentelende gebeurtenis zoals een overlijden, ruzies of angst voor het verlies van de baby, ...
Als je baby 's nachts echt heel weinig slaapt, overdag ook weinig of niet slaapt en veel huilt, aarzel dan niet om je kinderarts te contacteren. Die kan je geruststellen en samen met jou naar een oplossing zoeken.