Een nieuw broertje of zusje
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gewijzigd op 28/03/2024
Er zullen een hoop dingen gaan veranderen voor je eerste kind - tot nu toe enig kind. Ook als je al meerdere kinderen had, is het een aanpassing. Vanaf nu moeten ze niet alleen hun speelgoed delen, maar ook hun knuffels en de aandacht van mama en papa. Daar heb je die baby die niet eens kan praten maar wel zijn stukje van de taart komt opeisen... Ouders, wees voorbereid!
Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
De eerste kennismaking
Omdat de meeste kraamklinieken er tegenwoordig niets op tegen hebben, mogen broer of zus hier al komen kennismaken met die mysterieuze baby die hun mama in het ziekenhuis houdt. Hou je er wel rekening mee dat het bezoek waar je zo naar uitkijkt niet noodzakelijk rustig en idyllisch zal verlopen : zodra het nieuwe eraf is, riskeren je kinderen zich al snel te gaan vervelen. Iedereen heeft alleen maar oog voor de baby, mama heeft niet echt tijd voor hen. Wees dus niet ontgoocheld als hun enthousiasme eerder matig is. Zorg ervoor dat het bezoek niet te lang duurt, en probeer ook wat aandacht te schenken aan de oudsten.
De privilege van groter te zijn
Je baby is natuurlijk fragiel, maar als je je kinderen echt klaar wilt maken, zal je ze moeten laten ontdekken. Wat een plezier het voor hun is om je kindje aan te raken! Wat zijn ze trots dat ze hen in hun armen kunnen houden, veilig op de zetel, onder je zicht en, wie weet, misschien is het een mooie gelegenheid om een foto te nemen!
Wees wel natuurlijk voorzichtig: Indien je kinderen ziek zijn, is het misschien best om tijdelijk ze even afstand te laten houden. Een virus van een jong kind kan desastreuze gevolgen hebben voor een pasgeborene.
Vraag aan de papa - of aan de grootouders - om een activiteit voor de \'groten\' te organiseren: waarom niet een etentje op restaurant, een bezoek aan de zoo, een bioscoopje pikken of misschien zelfs een pretpark ?!
Zoals jij tijd nodig zal hebben om ouder te worden van je pasgeboren baby, zullen je kinderen ook tijd nodig hebben om te wennen aan de rol van grote broer of zus!
Een baby in de buik
Wanneer en hoe breng je broertjes en zusjes op de hoogte van de zwangerschap? Een eenduidig moment kan je niet vastleggen. Veel hangt af van de leeftijd van je kind. Vertel het niet te snel; negen maanden is een eeuwigheid voor kleine kinderen. Je kan je kind inlichten op het moment dat de zwangerschap duidelijk zichtbaar wordt.
Een zwangere buik kan heel wat vragen oproepen bij kinderen. Speel in op wat er bij je kind leeft. Een fijne manier om je kind te betrekken is het mee te nemen naar een doktersbezoek. Jullie kunnen ook samen gaan winkelen en je kind een cadeautje laten kiezen voor de baby. Daarnaast bestaan er ook heel wat fijne (prenten)boeken over zwanger zijn en een broertje of zusje krijgen.
Maak tijd voor elkaar
Na de bevalling kan het erg druk zijn. Zowel jij als mama hebben de handen vol en vaak komt er in de eerste maanden heel wat bezoek over de vloer. Zoek regelmatig een momentje om met jullie oudste kind(eren) iets leuks te doen zonder baby.
Op het ene moment kan je kind heel zorgend omgaan met de baby, op andere momenten ligt de prille band wat moeilijker. Het is niet abnormaal dat een peuter of kleuter jaloers reageert. De aandacht van de ouders moet plots gedeeld worden. Sommige kinderen zetten een stapje terug in de ontwikkeling en willen terug uit een flesje drinken of hebben plots weer plasongelukjes.
Door je kind op de juiste momenten aandacht te schenken kan je dit (deels) vermijden. Als je kind op een lieve, zachte manier omgaat met de baby, leg daar dan de nadruk op en bevestig het gedrag. Laat je kind af en toe helpen bij de verzorging van de baby. Een luier aangeven is voor jou een grote hulp, en kan hem of haar heel trots en belangrijk laten voelen.
Onvoorspelbaar
Het is onvoorspelbaar hoe je kind met deze grote verandering zal omgaan. Ieder kind reageert op zijn eigen manier. Speel als ouder in op de vragen of het gedrag van je kind.
Vertel tijdens de zwangerschap al wat er nog te wachten staat: mama’s buik zal verder groeien en uiteindelijk zal er een baby geboren worden. Leg op voorhand uit wat er gebeurt wanneer de baby komt: of mama naar het ziekenhuis gaat, of er iemand anders thuis komt oppassen, of je kind elders gaat logeren … Wees ook eerlijk over baby’s: ze kunnen veel huilen en vragen heel wat aandacht.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten