Coverfoto 2 (4)
favorieten
Diversificatie van voedsel

Wat is Child Led Diversification en hoe werkt het?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Als ouder heb je misschien al wel eens gehoord van CLD of Child Led Diversification? Het doel van deze specifieke methode is om de autonomie van het kind op het gebied van eten aan te moedigen, door vaste voeding aan te bieden in plaats van babyvoeding.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Wat is CLD precies? En hoe start je ermee? Waarop moet je letten om hiermee bewust aan de slag te gaan? We leggen alles uit in dit artikel. 

Wat is Child Led Diversification?

Bij Child Led Diversification gaat het erom je kind meer autonomie te geven over zijn of haar eten. Je kind kiest voor een stuk zelf wat het eet en gebruikt daarbij de handen. Deze methode gaat ervan uit dat je je kind zo kan leren zelfstandig te eten. Hij of zij bepaalt zelf het eigen tempo en leert zo de signalen van zijn of haar lichaam te herkennen die aangeven wanneer het voldaan is.

Hoe werkt het dan precies? Ouders die CLD willen uitproberen, mogen niet bang zijn van een kliederboel na afloop. Je geeft je kind verschillende stukjes vast voedsel, zoals bijvoorbeeld groenten, fruit, aardappelen, vlees in kleine stukjes etc. Vervolgens laat je je kind zijn natuurlijke instincten volgen om te bepalen wat en hoeveel het eet. Natuurlijk zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening houdt.

Wat zijn de voordelen van CLD?

Waarom zou je deze methode kiezen voor de voedingsdiversificatie van jouw kind? CLD heeft een aantal voordelen:

  • Je leert je baby om zijn gevoel van verzadiging te controleren. Je kind eet namelijk in theorie alleen wat het nodig heeft, want het bepaalt zelf hoeveel hij wil eten. 
  • Deze techniek bevordert de psychomotorische ontwikkeling en bewustwording rond voedsel. Je kind is vrij om te onderzoeken en te experimenteren met het voedsel (aanraken, proeven, ruiken, enz.). Kinderen ontwikkelen hun motoriek wanneer ze voedsel in hun mond stoppen, en ze leren zo ook op hun eigen tempo om te kauwen.
  • Het bespaart de ouders tijd, omdat deze techniek niet zoveel voorbereiding vraagt als het pureren van al het voedsel. Je baby kan zelfs met de rest van het gezin samen eten en deelnemen aan de gezinsmaaltijd. Zo genieten jullie van een mooi gezinsmoment.
  • Deze methode kan een goed alternatief zijn als je kind moeite heeft met het proberen van nieuw voedsel.

Niet iedereen kiest voor Child Led Diversification omdat het in sommige opzichten beperkend kan zijn: het eindigt vaak in een rommelig boeltje de eerste keren en het gebrek aan ouderlijk toezicht kan ook stresserend zijn. Je kan natuurlijk ook traditionele diversificatie combineren met door kinderen geleide diversificatie. Dat kan praktisch zijn als je kind bijvoorbeeld naar de crèche gaat. 

Waarop moet je letten als je start met CLD?

Om het proces van Child Led Diversification zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden:

  • Je kan al met CLD beginnen vanaf de leeftijd van zes maanden. Je baby moet wel zelf rechtop kunnen zitten en zelf eten in zijn mond kunnen stoppen.
  • CLD vertrekt vanuit het principe dat je kind alleen kan eten. Daarom is het beter niet te helpen, zodat je kind zelf het eten ontdekt en leert hoe hij het moet eten. Als je kind nog geen eten in zijn mond kan stoppen, is het nog niet klaar om op deze manier te eten.
  • Pas het voedsel altijd aan aan het spijsverteringsstelsel van je kind, afhankelijk van de leeftijd.
  • Snijd het eten in grote stukken, zo groot als een vuist. Vermijd voedsel dat te klein, rond, hard, kruimelig of kleverig is om het risico op verstikking te vermijden. 
  • Laat je kind nooit alleen: houd het altijd in de gaten!
  • Om te leren drinken, zijn er speciale plastic dekseltjes die het leven veel gemakkelijker maken!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feeding Littles (@feedinglittles)

Wil je meer weten over CLD? Het Instagram-account @feedinglittles geeft je veel tips om je kindje zelf te leren eten!