8 bb ne veut plus de son biberon 1
favorieten
Flesvoeding

Je baby weigert zijn flesje


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 19/03/2024

Het kan een beangstigende ervaring zijn wanneer je baby plotseling zijn flesje weigert. Als ouder maak je je zorgen over zijn voeding en welzijn. Gelukkig zijn er vaak eenvoudige redenen voor deze weigering, die gemakkelijk kunnen worden aangepakt.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Controleer de fles en de omgeving

Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is het controleren van de fles en de omgeving waarin de voeding plaatsvindt. Controleer of er iets is veranderd in de melk, zoals de temperatuur of de smaak. Soms kan een verstopte speen, veroorzaakt door klonterende poedermelk of een te dikke consistentie, de oorzaak zijn. Daarnaast kunnen omgevingsfactoren, zoals lawaai of drukte, een rol spelen bij de weigering van de baby. Probeer je baby in een rustige en vertrouwde omgeving te voeden, waar hij zich comfortabel voelt en zich kan concentreren op het voeden.

Begrijpen van baby’s emoties

Soms weigert een baby de fles als een manier om emoties te uiten. Het kan zijn dat hij niet de melk of de fles zelf weigert, maar eerder de manier waarop het wordt gegeven. Overmatige afleiding kan ervoor zorgen dat de baby zich niet kan concentreren op het voeden. Probeer daarom de omgeving rustig en kalm te houden tijdens het voeden, en geef je baby de aandacht en troost die hij nodig heeft.

Fysiek ongemak

Het weigeren van de fles door een baby kan ook worden veroorzaakt door verschillende vormen van fysiek ongemak. Het is belangrijk om deze mogelijkheden te overwegen en indien nodig actie te ondernemen.

Tandjes krijgen: Wanneer een baby tandjes krijgt, kunnen zijn tandvlees gevoelig en pijnlijk worden. Het contact met de speen van de fles kan ongemak veroorzaken en de baby kan daardoor weigeren te drinken. Om verlichting te bieden, kun je het tandvlees van je baby masseren met een speciale gel die bedoeld is om pijn te verminderen. Het kan ook helpen om koude bijtringen te gebruiken om de pijn te verzachten voordat je de baby probeert te voeden.

Verkoudheid: Als een baby verkouden is en zijn neus verstopt zit, kan dit het moeilijk maken om te ademen tijdens het drinken uit de fles. Dit ongemak kan leiden tot weigering van de fles. Om dit probleem aan te pakken, kun je voor het voeden de neus van je baby schoonmaken met fysiologisch water of een neuspompje. Hierdoor kan de baby gemakkelijker ademen en hopelijk comfortabeler drinken.

Oorontsteking: Een oorontsteking kan ervoor zorgen dat slikken pijnlijk is voor een baby. Dit kan resulteren in weigering van de fles vanwege het ongemak dat het drinken veroorzaakt. Als je vermoedt dat je baby een oorontsteking heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Koorts: Wanneer een baby koorts heeft als gevolg van ziekte of infectie, kan dit zijn eetlust verminderen. Het is niet ongewoon dat baby's minder willen eten wanneer ze ziek zijn. Het is belangrijk om de temperatuur van je baby te controleren en bij koorts de juiste medische behandeling te volgen. Het kan ook helpen om je baby vaker aan te leggen of kleine hoeveelheden vocht aan te bieden om uitdroging te voorkomen.

Door deze tips te volgen en de oorzaak van de weigering te achterhalen, kun je als ouder effectief omgaan met een baby die de fles weigert en ervoor zorgen dat hij voldoende voeding en comfort krijgt.