favorieten
Baby's kleine en grote pijn

Diarree bij baby’s, er valt iets aan te doen!


Geschreven op 13/12/2023 door Family Service,
Gewijzigd op 13/12/2023 Artikel geschreven in samenwerking met: Truvion Healthcare

De bewezen efficiëntie van postbiotica. Diarree bij baby’s. Veel ouders denken dat hier weinig aan te doen valt, behalve uitzieken en uitdroging voorkomen. Niets is minder waar. Onderzoek toont namelijk aan dat proen postbiotica de duur van een infectieuze diarree aanzienlijk kunnen verkorten.

Alsof een baby met diarree al niet vervelend genoeg is, vragen veel crèches je kroost thuis te houden als deze last heeft van gastroenteritis. “En helaas heeft elk kind meerdere episoden van infectieuze diarree tijdens zijn eerste levensjaren”, legt professor aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB), Yvan Vandenplas, uit. Een veelvoorkomend probleem dus. “Wat velen echter niet weten, is dat er middelen bestaan die de duur van diarree verkorten. Klinisch onderzoek toont aan dat ook postbiotica efficiënt zijn”, aldus de specialist in kindergastroenterologie.

Postbiotica is niet hetzelfde als pre- en probiotica maar ze hebben wel met elkaar te maken. De naam zegt het eigenlijk zelf al. ‘Post’ heeft hier de betekenis ‘na’ terwijl ‘biotica’ slaat op levend organisme. ‘Na het leven’ dus als het ware. Postbiotica bestaan uit levenloos gemaakte bacteriële micro-organismen door ze bijvoorbeeld aan hoge temperaturen bloot te stellen. “Op die manier weten we precies wat we toedienen. Wanneer organismen nog leven, is dat moeilijker in te schatten omdat die zich vaak nog ontwikkelen.” Postbiotica zijn dus, in tegenstelling tot probiotica, geen nieuwe levende bacteriën die we innemen. Prebiotica daarentegen werken als voeding voor de bestaande goede bacteriën in ons microbioom.

Volgens Vandenplas kunnen we een microbioom het best vergelijken met een grootstad. “Een geheel van verschillende micro-organismen die met elkaar samenleven”, licht Vandenplas toe. “Grote en kleine, goede en slechte.” Het gaat hier voornamelijk om bacteriën, maar ook virussen en parasieten maken er deel van uit. En ze zitten overal: op je huid, in je longen, maar voornamelijk in je darm. “Zo’n 90% van ons microbioom bevindt zich in onze darmen. En dit gastro-intestinale microbioom is een groeiend onderzoeksonderwerp in gezondheid en ziekte. De gezondheid hiervan is vooral van belang tijdens de eerste 1000 levensdagen aangezien dit aan de basis ligt van een evenwichtig immuunsysteem. Een verstoring wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergische aandoeningen en immuungemedieerde ziekten zoals diabetes.”

Postbiotica bestaan uit levenloos gemaakte bacteriële micro-organismen.

Yvan Vandenplas

professor aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB)

We kunnen dus, op zijn zachtst gezegd, stellen dat je microbioom van groot belang is voor je gezondheid. Maar wanneer is het dan ‘gezond’? Hier is geen exacte wetenschappelijke definitie voor, maar Vandenplas doet een poging. “Als dit overwegend gezonde bacteriën bevat, heb je wellicht een evenwichtig, goed samengesteld microbioom. Al kunnen we dat niet altijd goed zien of aanvoelen. De samenstelling van een gezond microbioom is bovendien voor ieder individu anders.”

We kunnen ons lichaam een alvast handje helpen door postbiotica preventief te gebruiken. Het geeft het microbioom net dat extraatje om zichzelf in balans te houden. “Maar als we bijvoorbeeld een infectieuze diarree hebben, een teken van een verstoord microbioom, kunnen postbiotica ingezet worden dit actief te bestrijden”, verklaart Vandenplas. “Anders dan orale rehydratie poeders, ORS (oral rehydration salts), die vaak gebruikt worden om uitdroging te voorkoming, is wetenschappelijk bewezen dat zowel pro- als postbiotica de duur van diarree met 24 uur verkorten.” Niet alleen fijn voor je kind, maar ook socio-economisch interessant. “Ouders kunnen daardoor een dag eerder terug gaan werken omdat ze hun kindje niet langer thuis hoeven te houden van de crèche.”

Maar verzwakken postbiotica het immuunsysteem van onze kinderen dan niet? Moet ons lichaam niet zelf leren vechten tegen bepaalde virussen? “Nee”, antwoordt Vandenplas resoluut. “Diarree laat zien dat het microbioom verstoord is. Daar moet je iets mee doen. Door de aanwezige goede bacteriën te voeden met postbiotica geef je het lichaam juist de kans zichzelf sterker te maken met de middelen die het heeft.”

Lacteol Baby