favorieten
Baby's ziektes

Help, mijn kind heeft windpokken! Wat nu?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 16/08/2023

Windpokken, waterpokken, wijnpokken, … De rode, jeukerige vlekjes die bijna iedereen als kind krijgt, kennen heel veel verschillende namen. Maar wat is de ziekte juist, hoe herken je de symptomen en wat kan je eraan doen? Je lees het hier.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat zijn windpokken?

De officiële, medische term voor windpokken is ‘varicella’. De infectie wordt namelijk veroorzaakt door het varicella-zostervirus (VZV). Het is één van de meest voorkomende kinderziekten in ons land. In België heeft ongeveer de helft van alle kinderen windpokken gehad voor de leeftijd van 2 jaar. Maar liefst 80 procent krijgt de ziekte voor de leeftijd van 5 jaar en 90 procent voor de leeftijd 8 jaar. Gelukkig ben je meestal beschermd voor de rest van je leven eenmaal je de ziekte hebt gehad.

Hoe herken je de symptomen van windpokken?

De ziekte begint meestal met koorts, pijn en vermoeidheid tijdens de eerste twee dagen. Een paar dagen later krijgt je kind rode vlekjes over heel het lichaam. Sommige kinderen hebben slechts enkele vlekjes, anderen staan jammer genoeg van kop tot teen vol. Deze jeukende huiduitslag is het meest vervelende aan de windpokken, vooral bij kleine kinderen. Op de rode vlekken ontstaan vervolgens blaasjes die na ongeveer 5 dagen in korstjes veranderen. In totaal duurt het proces van de windpokken meestal 1 tot 2 weken.

Zijn windpokken besmettelijk?

De windpokken zijn bovendien ook één van de meest besmettelijke kinderziekten. Reeds 2 dagen voor de rode vlekken verschijnen, kan je kind anderen aansteken. Zolang de blaasjes nog niet uitgedroogd zijn en er nog geen korstjes gevormd werden, houd je je kind dus thuis van school of de crèche. De incubatietijd bedraagt gemiddeld 14 dagen. Dat wil zeggen dat de kans bestaat dat er al andere kinderen uit de klas of bij de onthaalouder besmet zijn voor de eerste symptomen opduiken. De infectie verspreidt zich via het vocht uit de blaasjes en druppels die vrijkomen bij het hoesten of niezen. Bepaalde mensen lopen een hoger risico op complicaties bij besmetting met de windpokken. Zorg daarom dat je kind uit de buurt blijft van zwangere vrouwen of mensen met een zwakker immuunsysteem.

Wat kan je aan windpokken doen?

Meestal is het niet nodig om windpokken te behandelen, al kan je huisarts of apotheker wel iets voorschrijven om de pijn te verlichten of de jeuk te verzachten. Geef je kind geen ibuprofen of aspirine, maar volg steeds het advies van je arts, ook als er complicaties zouden optreden. Geef bij het maken van een afspraak bij je huisarts ook aan dat je kind misschien windpokken heeft. Het kan zijn dat je dan buiten de standaard spreekuren moet komen zodat je kind geen andere mensen kan besmetten.

Het belangrijkste is dat je kind de jeukende vlekjes en blaasjes niet openkrabt. Dat kan voor blijvende littekens zorgen of infecties veroorzaken. Eventueel kan je je kind zachte handschoentjes aandoen of de nageltjes zeer kort knippen om te vermijden dat het wondjes veroorzaakt.

Hoewel de windpokken enorm vervelend zijn, is het geen ernstige ziekte. Voor je het weet, zijn jullie door die lastige periode heen en kan je kindje weer zorgeloos genieten!