36 mois il pleure à l'ecole 1
favorieten
Baby maand per maand

Mijn kind huilt aan de schoolpoort


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Gaat je kindje al enkele weken naar de kleuterschool maar blijft hij of zij huilen? Hoe komt dit? En vooral: wat kan je er aan doen?

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Waarom wil je kindje niet naar school?

Soms loopt de start op school niet zoals gepland en is je kind ’s ochtends boos of droevig. Huilt je kind dagelijks en is hij of zij niet te kalmeren? Probeer dan eerst na te gaan wat het probleem is. Praat met de juf of meester. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom hij of zij dit doet. Een eerste, en veel voorkomende, is dat je kind een slechte ervaring had terwijl het van jou gescheiden werd. Als jij niet in de buurt bent, kan je kindje zich onzeker voelen, het moeilijk vinden om vrienden te maken of erg verlegen zijn. Misschien speelt er ook een leerstoornis.

Hoe je kind troosten en geruststellen aan de schoolpoort?

Een kindje dat huilt aan de schoolpoort, kan je stap voor stap helpen met deze tips:

  • Creëer een ritueel

Volg een ochtendritueel: "We geven een knuffel, een kus aan je beer, je gaat met mij mee naar de deur en we nemen afscheid met een high five! ». Rituelen zijn altijd zeer geruststellend in situaties van stress of angst.

  • Bereid het afscheid voor

Op weg naar school maak je een samenvatting van het afscheid: "Dan gaan we door de deur, de juf verwelkomt ons, we doen de schoenen uit, trekken onze pantoffels aan, gaan naar het toilet en trekken naar de klas". Je kind zal de situatie hierdoor beter kunnen plaatsen.

  • Verwar een snel afscheid niet met haast

Het afscheid moet kort zijn maar niet haastig. Vermijd honderd kusjes of blijven zwaaien.

  • Aanvaard de traantjes van je kind

Het is een manier om angst uit te drukken en om te ventileren. Vergelijk niet met andere kinderen: "Kijk naar Lily, zij huilt niet!  Iedereen beleeft emoties op zijn eigen manier. Keer niet meer terug eens je vertrokken bent, zelfs als je kleintje nog huilt. Als je terugkomt, zal hij of zij huilen associëren met de oplossing om je terug te laten komen... Eens je uit het zicht bent, gaat het huilen meestal vanzelf weg!

Wat doen als je kindje blijft huilen aan de schoolpoort?

Heb je alles geprobeerd, maar blijft je kleintje dagelijks huilen aan de schoolpoort? Dan is er misschien een onderliggende oorzaak. Je raadpleegt dan best een gezondheidsprofessional, je arts of de schoolpsycholoog. Zij kunnen helpen bij het vinden van de oorzaak van het probleem.