Arrivée de bébé thumb
favorieten
De geboorte van een baby aankondigen

Cadeautjes voor de grote broers en zussen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je gezin breidt binnenkort uit! Je vraagt je af hoe jouw oudste kind zal reageren wanneer hij de nieuwe baby ziet. Om de komst van de nieuwe baby goed te laten verlopen, denk je erover na om een cadeautje te geven aan jouw eerste 'baby'. Is dit een goed of slecht idee?

Met dank aan Dolto

Françoise Dolto lijkt als eerste met het idee te zijn gekomen om een cadeau te geven aan de broers en zussen van de toekomstige baby. Wanneer je het oudste kind in naam van de baby een cadeau geeft, laat hem of haar weten: "Kijk, de baby denkt al aan jou, je wordt niet vergeten". Het is ook een manier om de rol van grote broer of zus te bevestigen en belonen. 

Maar is dat wel nodig? Pediater en specialist in familierelaties Aldo Naouri stelt dat, door een cadeau te geven aan het oudste kind, de reeds aanwezige angst om vergeten te worden eigenlijk nog kan vergroten: nog voor de baby goed en wel het daglicht ziet, denk je al dat jouw andere kinderen bang zijn dat er niet meer van hen gehouden wordt. Ouders hebben vaak de neiging om hun eigen emoties te projecteren op hun kinderen, die meestal een zeer groot aanpassingsvermogen hebben (in tegenstelling tot volwassenen).

Jaloezie tot uiting laten komen

Wanneer het kind merkt dat jij je schuldig voelt, kan dit net jaloezie in de hand werken. Het kind kan natuurlijk jaloers zijn wanneer hij de baby in jouw armen ziet, maar een materieel cadeau zal dit niet kunnen verhelpen. Je oudste kind heeft het inderdaad niet makkelijk. Grote broer of zus worden mag dan wel fijn zijn, het kost tijd om daar aan te wennen. Niet enkel jij, maar ook je kind moet de nieuwe gezinssituatie verwerken en opnieuw zijn plek zoeken. 

Het kind betrekken in plaats van verwennen 

Een goede manier om je oudste kind te helpen bij het opnemen van zijn rol als grote broer of grote zus is hem te betrekken bij de voorbereidingen en een cadeau voor de baby te kiezen. Kinderen die oud genoeg zijn om dit uit te drukken, zeggen trouwens vaak dat ze graag zouden helpen bij het voorbereiden van de kamer of het kopen van kledij voor de komst van de baby.

Wanneer de baby er eenmaal is, doe je hetzelfde: als je ziet dat hij voor de baby wil zorgen, vraag hem dan om je een luier te brengen, laat hem helpen bij het verzorgen ... Zo zal hij langzamerhand zijn nieuwe plaats ontdekken. Maar vergeet niet dat de grote broer of zus eigenlijk ook nog \'klein\' is.

Tijd voor elkaar

Als oudere kinderen zich terug jonger gedragen na de geboorte van een broertje of zusje, is dit omdat ze net zo in de belangstelling willen staan als de baby. Het is belangrijk dat je hierbij niet boos wordt. Wat ook kan helpen, is om samen herinneringen op te halen van hun babytijd. Uiteindelijk wordt ook hun leven overhoop gehaald en hebben zij nood aan aandacht van papa en mama om in alle rust op te groeien. Zorg ervoor dat je geregeld tijd maakt voor je oudere kinderen, met een wandeling, een bezoek aan de bioscoop of gewoon door samen te spelen. Dat is vaak meer waard dan een cadeau!

Of je nu een cadeau geeft of niet: het voornaamste is dat je oudste kind de kans krijgt om zijn angsten of jaloezie uit te drukken, hoe heftig deze ook zijn. Weet dat het steeds voorbij gaat, want vroeg of laat zal iedereen zonder twijfel van de baby houden!