27 mois 10 phrase qui font du bien à un mere épuisée 1
favorieten
Paar en ouderschap

10 zinnen die een vermoeide moeder goed doen


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 08/09/2023

Ooit al gehoord van een ‘mommy burn-out’? Zo’n parentale burn-out komt vaker voor dan je denkt. Plots lijken de dagen langer en langer te gaan duren, de klusjes stapelen zich op en je vermoeidheid neemt extreme vormen aan. Maar hoe geef je tegengas? Een beetje begrip en een stevige portie hulp doen al wonderen. Kruid ze met onderstaande zinnen en je krijgt weer een boost!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je bent een supermoeder

Vermoeidheid is een slechte raadgever en zorgt er soms voor dat je je een slechte moeder voelt. Iemand die je eraan herinnert dat je eigenlijk een topjob uitoefent, is goud waard.

Het is oké om moe te zijn

Heb je soms het gevoel dat andere mama’s wel alles aankunnen? Maak je geen illusies: de meeste moeders maken moeilijke tijden door, waarin vermoeidheid dagelijkse kost is en het combineren van privé- en beroepsleven een hele klus is. Mama’s zijn geen robots! En ben je wat opvliegender tegen je kinderen, ook al zie je ze het liefste van de hele wereld? Ook dat is normaal en een gevolg van je extreme vermoeidheid.

Je hebt het recht om te kraken

De druk als moeder komt van heel wat kanten: je wilt een goede moeder te zijn, een goede vrouw, een goede vriendin, een goede dochter, … maar je  bent nog steeds geen Wonder Woman! Leg die sterretjesbroek dus gerust terug in de kast en rust zonder schuldgevoel even uit! Kan je het echt niet meer aan? Contacteer dan professionele hulp. Een gesprek met een zorgprofessional kan je weer energie geven en je door een moeilijke tijd heen helpen.

Moeder zijn is mooi... maar ook moeilijk

Als je mama’s op social media moet geloven bestaat er geen groter geluk dan een kleine baby! Dat klopt natuurlijk, maar het is ook geen sinecure! Nieuwe grote verantwoordelijkheden, jezelf constant in vraag stellen en... korte nachten.

Luister naar je lichaam

Soms komt uitputting van jonge moeders voort uit een soort perfectionisme: een topmoeder zijn, aan alles denken, een zelfgemaakt tussendoortje halen, de was uit de machine halen, het rapport van je oudste tekenen en tegelijk een tandartsafspraak maken voor de jongste, voor iedereen zorgen, tegen alle verwachtingen in borstvoeding blijven geven, … Het is logisch dat dit soms veel wordt. Luister daarom naar jezelf en stel geen perfecte doelstellingen voorop. Je bent hierdoor geen minder goede moeder. Doe gewoon wat je kan en overtuig jezelf ervan dat dat genoeg is!

Ik wil je graag helpen

Als een mama één ding nodig heeft om een ‘mommy burn-out’ te voorkomen, is het wel een stevige portie hulp. Het is heerlijk om te voelen dat je niet alles op jouw schouders moet dragen.

Geef jezelf niet steeds de schuld

De wasmand loopt over, de kinderen eten weer eens pasta en het huis is een puinhoop? Stop met je er schuldig over te voelen. Verdeel de taken in je huishouden en haal wat druk van de ketel.

Perfecte moeders bestaan niet

Om een ‘mommy burn-out’ te bestrijden mag je de lat niet te hoog leggen: je hebt het recht om niet perfect te zijn. Sluit je af en toe af van sociale netwerken af en stop met het volgen van de mensen die enkel de "glitter" kant van hun leven laten zien. Dit is de realiteit niet en werkt ongezond perfectionisme in de hand!

Zal ik op je kinderen passen?

Het is niet omdat je kinderen even bij iemand blijven, dat je minder van ze houdt. Als moeder kan je dat gevoel echter soms hebben. Laat je kinderen toch maar eens een halve of een hele dag bij iemand die ze kennen en vertrouwen: je zult blij zijn om ze terug te zien en ze hebben vast heel wat te vertellen! Plan ook eens een date in: een avond helemaal voor jullie als koppel laat je weer even anders voelen dan enkel moeder.

Je bent een geweldige moeder

Door een uitputtende dagelijkse routine kan je je beroerd voelen en zelfvertrouwen verliezen. Even herinnerd worden aan hoe geweldig je het wel doet, is een onbetaalbaar geschenk.

Het overwinnen van een ‘mommy burn-out’ of een parentale burn-out kan je niet alleen: je partner en de mensen om je hen moeten je helpen om op adem te komen en het leven weer wat rooskleuriger te zien.