Coverfoto 2 (4)
favorieten
Mijn leven na de zwangerschap

“Ik keek in de spiegel en kon alleen maar huilen”


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Mama van twee Sharon (32) zat helemaal niet op een roze wolk na haar eerste zwangerschap. Ze zat slecht in haar vel en worstelde met haar zelfbeeld. “Ik vond dat ik er verschrikkelijk uitzag, met die grote onderbroek, een buik waaruit alle elasticiteit verdwenen was en pijnlijke, gezwollen borsten.”

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

“Al sinds mijn 12 jaar heb ik wat overgewicht. In mijn pubertijd ben ik heel ongelukkig geweest en heb ik zowat elk dieet geprobeerd dat er bestaat. De dingen die ik vroeger tegen mezelf zei, waren zo gemeen. Ik was mijn ergste vijand. Terwijl ik zwanger was, ging ik anders kijken naar mijn lichaam. Ik vond dat ik straalde en mooi zwanger was.”

“Maar na de geboorte van Joppe was ik de eerste 3 maanden doodongelukkig, terwijl iedereen het had over die ‘roze wolk’ waar ik op had moeten zitten. In de kraamkliniek moest ik zo snel mogelijk rechtstaan om de genezing te bevorderen. Ik deed er toen 15 minuten over om van mijn bed naar de badkamer te gaan. Daar keek ik in de spiegel en kon ik 10 minuten lang alleen maar huilen. Ik vond dat ik er verschikkelijk uitzag, met die grote onderbroek, een buik waaruit alle elasticiteit verdwenen was en pijnlijke, gezwollen borsten. Ook toen ik weer thuis was, voelde ik me slecht. Dan kreeg ik berichten van vrienden die vroegen hoe het met me ging. Terwijl ik alleen maar kon denken dat ik doodongelukkig was en ze me met rust moesten laten.”

Een grijze wolk

“Het is moeilijk als je niet dat geluk ervaart dat iedereen van je verwacht na een bevalling. Dan denk je dat er iets mis is met jou. Terwijl ik daar nu heel nuchter naar kan kijken en besef dat die roze wolk niet voor iedereen is. Ook nu bij de geboorte van Tuur heb ik dat gevoel. Ik ben gelukkig met mijn kinderen, maar die roze wolk is er niet. Gelukkig vond ik tijdens die grijze wolk steun bij mijn beste vriendin die toen een kindje van 6 à 7 maanden had. Zij voelde die roze wolk ook niet en bovendien was hun baby een slechte slaper.”

“In april dit jaar beviel ik van mijn tweede zoontje, Tuur. Onze oudste zoon Joppe is nu drie jaar, maar tussen Joppe en Tuur heb ik een miskraam gehad. Na 7 weken begon ik opeens hevig te bloeden en het was vrij snel duidelijk dat we het kindje verloren hadden. Dat doet nog altijd pijn en dat zal gevoel zal ook niet weggaan. Ik heb er wel uit geleerd om extra dankbaar te zijn voor dingen die vanzelfsprekend lijken, zoals kinderen krijgen. Zowel bij Joppe als  bij Tuur was een keizersnede nodig en bij Tuur verliep de bevalling helemaal niet vlot. Ik was bang dat ik me opnieuw zo slecht zou voelen, maar dat was niet het geval. Deze keer keek ik met andere ogen in de spiegel. Ik heb geleerd liever te zijn voor mijn lichaam.”

De kracht van je lichaam

“Zo’n zwangerschap doet je beseffen wat de kracht van je lijf is. Je kan een klein mensje maken en dragen in je lichaam, dat is eigenlijk waanzinnig. Ik ben fier op mijn lijf dat twee kinderen veilig op de wereld kon zetten en dat ik mijn zwangerschap heb kunnen voldragen. Daarnaast heb ik een lange weg afgelegd van het ongelukkige pubermeisje dat in een hoekje wou verdwijnen tot de vrouw die fier is op haar cellulitis en een vetrolletje hier en daar. Ik ben gestopt met mezelf te vergelijken met anderen, daar word je niet gelukkig van. Nu focus ik op wat ik wel mooi vind, zoals mijn poep, mijn ogen, mijn haar en mijn borsten. Dat is een heel andere mindset.”

Wees lief voor jezelf

“Samen met mijn vriendin Veronika, maak ik een podcast rond body positivity "Afvallen & opstaan". Dat betekent niet dat wij elke dag blij zijn met ons lijf, daar moeten we geen bullshit over verkopen. Ik denk dat er weinig vrouwen dagelijks in de spiegel kijken en blij zijn met wat ze zien. Body positivity komt niet vanzelf, want je moet vooral goed in je vel zitten en gezond zijn. Begin er maar eens aan. We moeten onszelf ook niet te veel druk opleggen, je mag je af en toe nog eens slecht voelen. Zolang dat niet de bovenhand neemt, is dat normaal. Wees lief voor jezelf, want jij ben altijd strenger voor jezelf dan voor anderen.”