Coverfoto 2 (30)
favorieten
Voorbereiding op geboorte en ouderschap

De rol van de vroedvrouw tijdens de zwangerschap


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Je bent pas zwanger en je wil je graag goed laten opvolgen. Houdt je zwangerschap geen extra risico’s in, dan kan je ervoor kiezen om je door een vroedvrouw te laten begeleiden. In dit artikel leggen we uit wat nu precies de rol van een vroedvrouw tijdens en na de zwangerschap is.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Medische opleiding

Een vroedvrouw (of verloskundige) heeft een volledige medische opleiding genoten en volgt, als alles goed gaat, je zwangerschap in een ziekenhuis of in een privépraktijk van A tot Z op. Zij (of hij, want een vroedvrouw kan ook een man zijn) begeleidt je tijdens de bevalling en kan een ongecompliceerde bevalling zelfstandig uitvoeren.

Als ze een specifieke opleiding heeft gevolgd, kan je vroedvrouw ook echografieën doen. Het is geruststellend om je baby regelmatig te zien groeien. Als je zwangerschap risico’s inhoudt (bijvoorbeeld bij zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, tweelingzwangerschap …), verwijst ze je door naar een gynaecoloog of andere specialist.

Op consultatie

Tijdens de 7 prenatale consultaties gaat de vroedvrouw na of je zwangerschap goed verloopt. Ze voert routineonderzoeken uit zoals de omtrek van je buik meten, je bloeddruk meten, je gewicht controleren en je baarmoederhals controleren. Ze schrijft bloed- en urineonderzoeken voor of voert die uit. Ze geeft raad bij kleine zwangerschapskwaaltjes zoals zware benen, vermoeidheid, misselijkheid en brandend maagzuur. Aarzel niet om met haar te praten over alles wat je dwarszit of vragen te stellen over je gezondheid. Ze is bevoegd om bepaalde geneesmiddelen, voedingssupplementen en ziekteverlof voor te schrijven als dat nodig is.

Een sterke band

Naast de medische opvolging, weet een vroedvrouw een echte vertrouwensband met jou en je partner op te bouwen. Ze is over het algemeen zeer behulpzaam, luistert naar je zorgen en zal met jou je twijfels en angsten bespreken. Er zijn geen domme vragen, dus praat open met haar, ze zal een luisterend oor bieden.

De geboorte voorbereiden

De voorbereiding op de geboorte is een cruciale fase in je zwangerschap, of het nu je eerste zwangerschap is of niet. Als je je vroedvrouw volledig vertrouwt, ben je goed voorbereid op de grote dag. Je vroedvrouw helpt je om de veranderingen in je lichaam beter te begrijpen. Ze leert je de verschillende stappen van een bevalling kennen en leert je te herkennen wanneer de bevalling op gang komt. Tijdens deze prenatale ontmoetingen ontdek je ook de ontwikkelingen die je baby doormaakt. Deze momenten, die je met je partner en de vroedvrouw deelt, helpen je om je zwangerschap zo ontspannen mogelijk te beleven.

Hoe vind je een zelfstandige vroedvrouw?

Wil je opgevolgd worden door een vroedvrouw met een privépraktijk? De website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen kan je helpen om een vroedvrouw in je buurt te vinden. Je huisarts of gynaecoloog kan je uiteraard ook iemand aanbevelen. Vraag andere mama’s of vriendinnen gerust om raad. Zij kunnen je als ervaringsdeskundige het beste advies geven.  

Postnatale begeleiding

Je vroedvrouw kan je ook begeleiden na de geboorte van je baby. Ze zal het fijn vinden om je kleintje te ontmoeten. Ze staat in voor alle nazorgen na de bevalling en geeft zeer goed advies over borst- en flesvoeding, perineale revalidatie, episiotomie of inscheuringen, littekens na een keizersnede … Wist je dat ze zelfs anticonceptie kan voorschrijven en gynaecologische controles kan uitvoeren?

Een vroedvrouw is een waardevolle bondgenoot die jou tijdens je hele zwangerschap en ook nog lang daarna opvolgt. De relatie die je met haar opbouwt is vaak sterk en ontroerend, dat zal je wel merken.