Coverfoto 2 (37)
favorieten
Voorbereiding op geboorte en ouderschap

Voor de tweede keer zwanger: hetzelfde maar helemaal anders


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je bent al mama van je eerste kindje en nu ben je voor de tweede keer zwanger. Wat heerlijk om opnieuw leven in je buik te voelen! Toch zal deze zwangerschap niet identiek zijn aan je eerste en dat is volkomen normaal. Geen enkele zwangerschap verloopt op dezelfde manier.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je hebt andere symptomen

Had je tijdens de eerste zwangerschap last van kwaaltjes? Kwam je veel bij of net niet? Kreeg je striemen? Dat betekent niet automatisch dat het deze keer op dezelfde manier zal gaan. Misschien ben je nu helemaal niet misselijk, of juist de hele zwangerschap lang. Je haar kan mooier vallen of net vetter zijn. Je hebt dus niet per se dezelfde kwaaltjes. Een zwangerschap is elke keer weer een uniek avontuur.

Je merkt het sneller

Je baarmoeder mocht ooit al de veilige haven voor een baby zijn en is daardoor al zo groot geweest als een watermeloen. Intussen is ze weer tot een normale omvang gekrompen, maar dat betekent dat ze soepeler is dan bij een eerste zwangerschap. Je buik zal dus sneller in omvang toenemen. Je kon je eerste zwangerschap misschien drie maanden lang verbergen, maar dat zal nu wat moeilijker zijn. Na drie maanden kan je het gevoel hebben dat je al vijf maanden zwanger bent en naarmate de zwangerschap vordert … Dat besparen we je nog even.

Je voelt je baby al

Bij een eerste baby voel je de eerste bewegingen meestal in de vijfde maand, vaak na de tweede echo. Bij een tweede zwangerschap is het niet abnormaal dat je na drie maanden al voelt dat dit kleine stukje leven zich beweegt, heel zachtjes, als kleine belletjes die in je buik ploffen. Een heerlijk gevoel!

Je voelt je sneller moe

Soms zitten er meerdere jaren tussen twee zwangerschappen. Je evolueerde intussen van een dynamische jonge vrouw in topvorm naar een mama van een zeer actief kind. Je hebt amper nog tijd om uit te rusten. Zowel je eerste kind als je hormonen slorpen je energie op. Ook je leeftijd speelt een rol en kan ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Zorg er in elk geval voor dat je rust wanneer je kan.

Je focust minder op je zwangerschap

Tijdens je eerste zwangerschap hadden de ontwikkeling van je baby en het effect op je lichaam voor jou geen geheimen meer. Je las elk zwangerschapsboek dat je tegenkwam, je zag je buik beetje bij beetje groeien en je volgde de evolutie van je baby week na week op. Nu is alles minder nieuw en let je er minder op. Je werpt enkel een vluchtige blik op zwangerschapsboeken en je vraagt je af of je de prenatale sessies wel zou volgen. Die lessen zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen.

Je zwangerschap vliegt voorbij

Deze zwangerschap lijkt sneller vooruit te gaan. Je bent bezig met je werk, het huishouden en je oudere kind en hebt elke dag duizend dingen aan je hoofd. Soms heb je pas ’s avonds tijd om aan je baby te denken en je buik te strelen. Wacht niet tot je zwangerschapsverlof om hier tijd voor te maken en probeer van elk moment te genieten. Voor je het weet ben je aan het einde van je zwangerschap.   

Je bent (een beetje) rustiger

Het is duidelijk dat er minder vragen door je hoofd spoken. Ook al is je tweede zwangerschap anders, je weet hoe het in het algemeen gaat. Je twijfelt minder aan je capaciteiten als mama en dat geeft een zekere rust. Maar zelfs als je al eens mama bent geworden, kunnen nieuwe angsten en twijfels de kop opsteken. Kan je wel voor twee kinderen tegelijk zorgen? Is het financieel haalbaar? Zullen ze met elkaar kunnen opschieten? Dat zijn normale vragen die alle ouders zich stellen, dus maak je niet te veel zorgen.

Je bent bang dat je minder van je tweede kind zal houden

Toen je zwanger was van je eerste, wist je op voorhand zeker dat je enorm veel van je baby zou houden. Nu vraag je je af of het wel mogelijk is om net zoveel liefde te voelen voor je tweede kindje. Wees gerust, je oudste kind zal zijn plekje in je hart niet moeten delen, je hart zal gewoon nog groter worden.

Je tweede bevalling zal anders zijn

Als je eerste bevalling moeilijk verliep, betekent dat niet dat het de tweede keer ook zo zal gaan. Zelfs als je korter wordt opgevolgd en je een voorgeschiedenis hebt, bijvoorbeeld door zwangerschapsvergiftiging of keizersnede, is de kans groot dat alles goed komt. Ben je na een moeilijke eerste bevalling bang voor de tweede, praat er dan over met je gynaecoloog of vroedvrouw. Wees voorbereid op verschillende scenario’s, maar heb vertrouwen.

Je gezinnetje breidt uit

Toen je voor de eerste keer mama werd, stortte je je in het onbekende. Het was zowel spannend als beangstigend. Nu weet je al hoe je voor een baby moet zorgen. Hoewel je nog niet weet hoe het leven met een tweede kind eruit zal zien en je avonden en ochtenden pittig zullen zijn, je redt het wel, zoveel is zeker. Weet je wat je eerste en tweede zwangerschap gemeen hebben? Dat je al enorm veel van je baby houdt en dat hij nu al deel uitmaakt van je gezin.