Coverfoto 2 (32)
favorieten
Zwangerschap maand per maand

Hoe overleef je het eerste trimester van je zwangerschap op je werk?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Het eerste trimester van de zwangerschap is ongetwijfeld het zwaarste, zeker op het werk. Vermoeidheid, misselijkheid, stress … De typische kwaaltjes maken het moeilijk om het een hele dag vol te houden. We geven graag advies over hoe je bij een prille zwangerschap je dagen op het werk doorkomt.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Neem snacks mee

Niets erger dan een lege maag als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Als je honger hebt, kan de misselijkheid intenser zijn. Ga dus niet naar je werk zonder tussendoortjes in je tas. Denk aan zaden, fruit, mueslirepen, alles wat je maar kan bedenken om je honger op een gezonde manier te stillen.

Lunch op het werk: let goed op

Als je buitenshuis gaat lunchen en niet zelf iets kan meenemen, let dan zeker op voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap niet mag eten of waarmee je voorzichtig moet zijn.

  • Vermijd salades. Je kan toxoplasmose oplopen door rauwe groenten te eten die niet goed zijn gewassen.
  • Vraag welke kaas in de gerechten gebruikt wordt. Kazen van rauwe melk of zachte kazen zijn een no-go.
  • Eet enkel volledig doorbakken vlees.
  • Eet zowel groenten als zetmeelrijke voeding. Dat zorgt voor een evenwichtige maaltijd die je energie geeft.

Vertel vanaf het begin dat je zwanger bent

Wettelijk gezien ben je niet verplicht om je werkgever in te lichten wanneer je zwanger bent. Misschien wil je dat pas vertellen na het eerste trimester, wanneer het risico op een miskraam kleiner is. Als je je echter erg misselijk of moe voelt, kan het een goed idee zijn om je werkgever toch op de hoogte te brengen. Zo voorkom je dat je voortijdig verlof moet nemen en dat je je werkgever in moeilijkheden brengt. Wil je je zwangerschap liever nog niet aan de grote klok hangen, dan kan je een goede collega in vertrouwen nemen. Hij of zij kan er mee voor zorgen dat niemand anders je zwangerschap ontdekt als je naar het toilet moet rennen om over te geven.  

Doe het rustig aan

We zeggen niet dat je minder moet werken, maar wel dat je beter moet werken. Anticipeer op dossiers, organiseer je en bovenal, haal adem. Zet jezelf niet onder druk. Doe je werk zo goed als je kan, niet meer en niet minder. Verdubbel je inspanningen niet om je zwangerschapsverlof te compenseren, want dan heb je meer kans op een burn-out. Durf met je werkgever te onderhandelen over bijvoorbeeld meer telewerk. Op die manier vermijd je uren pendelen en kan je ’s ochtends wat meer slapen. Werk je echter met giftige producten, moet je zware lasten dragen of ben je de hele dag op de baan, spreek dan eens met de personeelsdienst om je arbeidsomstandigheden te herzien en eventueel een geschiktere functie uit te oefenen.

Neem een gezonde levensstijl aan

Om de werkdag door te komen is er eigenlijk geen geheim. Je moet gewoon goed voor jezelf zorgen. Eet evenwichtig en slaap voldoende. Ga vroeg naar bed en doe in het weekend eens een dutje. Naast de vermoeidheid van de prille zwangerschap, kan ook je job vermoeiend zijn. Als je thuiskomt van het werk, zorg dan dat je zoveel mogelijk rust. Lees: laat de aanstaande vader zoveel mogelijk regelen.

Onze tips voor een succesvol eerste trimester op het werk

  • Stop een geparfumeerde zakdoek met je favoriete geur in je tas. Tover hem tevoorschijn bij het minste of geringste misselijke gevoel.
  • Neem pepermuntjes mee voor als je je wat ziekjes voelt en je niet kan eten.
  • Maak gebruik van lunchpauzes om achter je bureau een poosje in te dommelen terwijl er niemand in de buurt is.
  • Vergeet je waterfles niet om de hele dag goed gehydrateerd te blijven.

Binnenkort zal het eerste trimester achter de rug zijn. De misselijkheid zou moeten afnemen en je energie toenemen.