40% Vlaamse vrouwen stopt met borstvoeding na zwangerschapsverlof


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Zo’n 40% van de Vlaamse vrouwen stopt met het geven van borstvoeding wanneer ze opnieuw aan het werk gaan na hun zwangerschapsverlof. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de website Gewoonborstvoeding.nl bij 1.250 deelnemers in Vlaanderen.

Daarnaast geeft nog eens 12% van de ondervraagden aan nog niet te weten of ze borstvoeding zullen blijven geven na hun zwangerschapsverlof. De ondervraagden haalden verschillende redenen aan om geen borstvoeding te geven op het werk, maar 21% gaf aan dat er op het werk geen ruimte beschikbaar is om te kolven en 11% vindt dat kolven op het werk niet gewaardeerd wordt. “Een veel te hoog aantal”, zegt Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl . “Wanneer je nog borstvoeding wil blijven geven tijdens het werk, dan heb je in België wettelijk het recht om dat te doen tijdens je werktijd. Je mag 30 minuten per dag afkolven of de tijd nemen om je baby te voeden als je meer dan vier uur per dag werkt. Als je meer dan 7,5 uur werkt, mag je twee keer 30 minuten uittrekken om te kolven of te voeden. Ook moet je werkgever een geschikte ruimte voor je beschikbaar stellen.”

Wereldborstvoedingsweek

Naar aanleiding van de Wereldborstvoedingsweek wordt in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden in Nederland. Dit jaar is het onderzoek ook in België uitgevoerd. Tussen 20 en 25 juli vroeg de site 1.250 Vlaamse vrouwen naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Wereldborstvoedingsweek is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten, georganiseerd van 1 tot 7 augustus door de World Alliance for Breastfeeding Action.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat de helft van de ondervraagde vrouwen zich wel eens ongemakkelijk voelde bij het borstvoeding geven in een openbare aangelegenheid. “Meer voorlichting rondom borstvoeding is sowieso erg belangrijk”, gaat Visser verder. “Het is belangrijk om het langvoeden uit de taboesfeer te halen en om rolmodellen te creëren via de media.”