Le réflexe d'éjection thumb
favorieten
Borstvoeding: alles wat je moet weten

De sterke toeschietreflex: wanneer de melk te snel komt!


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Heb je tijdens het borstvoeding geven gemerkt dat je melk eruit spuit?! Dit wordt de sterke toeschieteflex genoemd. Er bestaan verschillende technieken om de sterke melkstroom wat af te remmen zodat je de borstvoeding met een gerust hart verder kan zetten!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is het?

De toeschietreflex is het mechanisme waarbij moedermelk vanuit de melkklieren richting de tepel wordt gestuwd. Tussen elke borstvoeding verzamelt zich een hoeveelheid melk in de borsten die varieert van vrouw tot vrouw. Alle moeders hebben deze reflex, die wordt gekenmerkt door: 

  • gevoelige borsten, of zelfs tintelende of prikkelende borsten;
  • baarmoedercontracties aan het begin van de postpartumperiode;
  • melk in de mondhoeken van je baby;
  • een gevoel van ontspanning en dorst bij de moeder.

Bij sommige vrouwen is deze reflex erg sterk en spuit de melk uit de borst, soms tot enkele meters ver.

Hoe herken je een sterke toeschietreflex?

Wanneer de melk in grote hoeveelheden en erg krachtig uit je borst komt, of je baby bijna stikt tijdens het zogen en veel te grote slokken melk neemt, kun je er zeker van zijn dat je melkstroom te sterk is! Soms zal jouw baby het je laten weten. Als hij vaak overgeeft, veel teruggeeft, niet graag zuigt, of als je veel melk hebt, jouw baby te gulzig is en krachtig zuigt, kan dit ook wijzen op een zeer krachtige toeschietreflex.

Let ook op voor andere signalen, zoals vele natte luiers of een snelle gewichtstoename.

Technieken om de stroom minder krachtig te maken

  • Je kunt de baby van de borst nemen wanneer de toeschietreflex optreedt en de melk laten stromen, en vervolgens de baby terug naar de borst brengen als de melk stopt met spuiten.
  • Je kunt om de toeschietreflex uit te lokken ook een beetje melk afnemen net voordat je de baby aan de borst legt.
  • Bij een sterke melkstroom wordt ook een grote hoeveelheid melk ingeslikt! Aarzel niet om regelmatig een pauze in te lassen wanneer je de borst geeft, en je baby zo vaak als mogelijk te laten boeren, zijn buikje te masseren, klopjes te geven op de rug, ... Kortom: probeer zijn spijsvertering zo veel mogelijk te vergemakkelijken!
  • Om de stroom minder krachtig te maken, kun je beroep doen op de zwaartekracht. Blijf platliggen of leun achterover zodat de stroom minder heftig spuit!
  • Er zijn ook bepaalde kruiden die je kunnen helpen je melkproductie te verminderen. Gebruik bij voorkeur peterselie, zuring, salie (kruidenthee) en groene koolbladeren.